• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerika spasava Karadžića?

Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić zatražio od Haškog tribunala da naredi SAD da obezbjedi dokumenta koja ga mogu osloboditi optužbe

 Amerika spasava Karadžića? Izvor: MONDO

"Dokumenta će dokazati umiješanost osoblja SAD u kršenju embarga na oružje UN u korist bosanskih muslimana", naveo je Karadžić u zahtjevu.

On je dodao da je to relevantno i za kredibilitet svjedoka optužbe.

Karadžić tvrdi da su SAD imale dokaze o krijumčarenju oružja mirovnjaka UN, uključujući američke pripadnike mirovnih snaga, Armiji BiH uprkos embargu na oružje.

"Ta dokumenta idu u prilog tvrdnjama odbrane Karadžića da je započinjanje operacija u martu 1995. godine usmjerene ka enklavama, uključujući Srebrenicu, bio legitiman vojni cilj, jer su enklave postale sigurno utočište u koje je krijumčareno oružje i odakle su napadani srpski civili", navodi se u saopštenju Tribunala.

Karadžić je naveo da su SAD preuzele obavezu da mu pruže dokumenta za pripremu odbrane, ali do sada to nisu učinile.

Slične zahtjeve Karadžić je uputio Velikoj Britaniji, Holandiji i Hrvatskoj.

U zahtjevu koje se tiče Velike Britanije, Karadžić traži sve izvještaje i dopise koji se tiču isporuke oružja Tuzli u februaru 1995. godine i napora da se te isporuke prikriju, uključujući izvještaje koje je sačinilo osoblje Velike Britanije u BiH.

Karadžić, takođe, traži sve izvještaje specijalnih britanskih avio snaga (SAS) u Tuzli o avionima kojima je isporučivano oružje bosanskim muslimanima oko 10. februara 1995. godine.

U zahtjevu Hrvatskoj, Karadžić traži od Vlade u Zagrebu sve izvještaje koji se tiču isporuke oružja bosanskim muslimanima u Tuzli putem aviona u februaru 1995. godine i naporima da se te isporuke prikriju.

Karadžić traži sve fotografije, izvještaje, zapise o isporuci tovara Tuzli transportnim avionom C-130 u februaru i martu 1995. godine i distribuciji oružja i municije iz Tuzle u Srebrenicu ili Žepu u istom vremenskom periodu.

On traži sva dokumenta koja se tiču zahtjeva hrvatske Vlade da SAD provjere isporuku raketa dugog dometa BiH u avgustu i septemberu 1995. godine i konsultacija predstavnika Vlade Hrvatske sa američkim diplomatama Ričardom Holbrukom i Piterom Galbrajtom.

Karadžić od Hrvatske traži dokumenta koja se tiču isporuke oružja bosanskim muslimanima, što, kako je naveo, predstavlja kršenje embarga na oružje UN od aprila 1992. do avgusta 1995. godine u bezbjedne zone UN Srebrenicu, Žepu i Goražde.

U zahtjevu Vladi Holandije Karadžić traži sva dokumenta koja se tiču isporuke oružja muslimanima Tuzli u februaru 1995. godine, kao i izvještaje obavještajnih i službi bezbjednosti i priladnika UNPROFOR-a iz Holandije koja se tiču ubistava na pijaci Markale u Sarajevu 5. febraura 1994. godine i 28. avgusta 1995. godine u kojima se, kako navodi, vidi odgovornost bosanskih muslimana za ova ubistva.

Karadžić traži i sve dopise koji se tiču iranskih isporuka oružja BiH od 1993. do 1995. godine, a o čemu je, kako je naveo, holandsko osoblje u BiH sastavilo izvještaje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE