• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osnovan tim za popis imovine

Tim za popis imovine OHR-a je osnovan i naredne sedmice počeće da radi na prikupljanju spiska državne imovine, saopšteno je iz OHR-a.

 Osnovan tim za popis imovine Izvor: MONDO

Visoki predstavnik je u subotu donio odluku kojom se uspostavlja okvir za OHR-ov tim za popis imovine, čime će mu biti omogućeno da počne sa radom na terenu.

"Tim će prikupljati podatke na osnovu odluke Savjeta ministara BiH iz 2004. godine. Kada bude završen spisak imovine će biti predat vlastima BiH kako bi donijele odluku o raspodjeli te imovine", navodi se u saopštenju.

OHR ističe da je izvršavanje ovog zadatka predstavlja jedan od pet ciljeva za tranziciju OHR-a u EUSR koje je utvrdio Savjet za provođenje mira.

"Precizan i potpun spisak državne imovine predstavlja preduslov za političko rješavanje ovog pitanja. Žalosno je da Radna grupa za popis imovine, koju je Savjet ministara BiH osnovao prije šest mjeseci, nije ni počela sa radom", navodi se u saopštenju.

Portparol OHR-a Ljiljana Radetić izjavila je Srni da imena zaposlenih u Timu za popis imovine OHR-a neće biti saopštena za javnost, jer je, kako je rekla, takva politika Kancelarije visokog predstavnika.

Radetićeva je naglasila da OHR-a nikada ne objavljuje ni broj pristiglih prijava na bilo kakav konkurs za radna mjesta u ovoj kancelariji, kao ni imena primljenih kandidata.

OHR je 13. avgusta objavio oglas kojim traži 19 saradnika: jednog menadžera projekta, dva koordinatora i 16 saradnika na terenu za "kratkoročne konsultacije" u vezi sa popisom imovine u BiH, a zainteresovani su se mogli prijaviti do 20. avgusta.

Iz OHR-a je ranije saopšteno da će rad ovog tima finansirati Savjet za provođenje mira, što će taj proces, na neki način, učiniti nezavisnim od OHR-a.

U OHR-u je reanije rečeno da očekuju da je popis moguće završiti do novembarskog zasjedanja PIK-a, ali i navode da će trajanje tog procesa zavisiti i od brzine kojom zemljišno-knjižne i katastarske kancelarije u BiH mogu dostaviti podatke.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pokrenuo je 12. avgusta proces u okviru koga će OHR prikupiti popis nekretnina nad kojima je 31. decembra 1991. godine pravo raspolaganja ili upravljanja imala bivša Socijalistička Republika BiH, te nekretnina koje su na BiH prenesene kao rezultat međunarodnog sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

OHR će prikupiti podatke iz svake od 48 zemljišno-knjižnih kancelarija u BiH, a kada budu prikupljene sve potrebne informacije, dostaviće izvještaj Savjetu ministara i entitetskim premijerima, koji onda moraju odlučiti o tome kako će raspodijeliti imovinu putem sporazuma Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE