• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tim tajan, popis javan!?

Zašto OHR krije imena ljudi iz Tima za popis imovine u BiH?

 Tim tajan, popis javan!? Izvor: MONDO

Član Komisije za državnu imovinu iz RS Nikola Kovačević kaže da osim što su imena tajna, nije jasna ni njena nadležnost.

“Ako je neko iz zemljišno-knjižnih kancelarija dostavio ili će dostaviti podatke OHR-u sa potpisom šefa određene kancelarije, nameće se logično pitanje šta u tom slučaju ovaj tim treba da radi", zapitao je Kovačević.

Kaže da mu nije jasno da li Tim ima ovlašćenja da revidira dobijene podatke i koju pravnu snagu imaju podaci dostavljeni od zemljišno-knjižnih kancelarija.

Kovačević je ocijenio čudnim što OHR smatra da nadležni u BiH ne mogu obaviti popis, a ima povjerenja da će obaviti podjelu.

"Popis je vrlo jednostavan dio posla, jer Zakonom o zabrani raspolaganja imovinom je utvrđeno koja je to imovina. A zna se da je ona predmet raspodjele", precizirao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, kada se toj priči doda čiljenica da je Radna grupa Savjeta ministara još u mandatu, onda se dolazi u "pravu zavrzlamu", jer se ne zna ko šta treba da uradi i čiji podaci su pravno relevantni.

On je istakao da treba imati u vidu jednu vrlo važnu činjenicu, koju mnogi neće ili ne žele da uvažavaju, a to je da je Dejtonskim sporazumom, pored političkog uređenja, BiH podijeljena na dva entiteta i Brčko distrikt, na kojim oni imaju određen obim suvlasništva.

"Decidno je utvrđena teritorija oba entiteta, razmeđena međuentitetskom linijom, tako da se zna koja zemišno-kljižna kancelarija pripada kojem entitetu", rekao je Kovačević, dodavši da je jasno da zemljište pripada entitetima, kao i objekti na njemu, jer djele njegovu pravnu sudbinu.

Kovačević je podsjetio da je OHR ocijenio da Radna grupa za popis imovine koju je imenovao Savjet ministara neće izvršiti popis, pa se obratio zemljišno-knjižnim kancelarijama u oba entiteta, tražeći da mu se dostave podaci o imovini utvrđenoj odlukom Savjeta ministara BiH.

"Poznato je da kancelarije rade po nalogu OHR-a i pripremaju da dostave tražene podatke, ali se postavlja pitanje da li će se poštovati rok i dostaviti željeni podaci", rekao je Kovačević.

Iz OHR-a u subotu saopšteno da je Tim za popis imovine osnovan i da će naredne sedmice početi da radi na prikupljanju spiska državne imovine.

Portparol OHR-a Ljiljana Radetić izjavila je Srni da imena zaposlenih u Timu za popis imovine OHR-a neće biti saopštena za javnost, jer je, kako je rekla, takva politika Kancelarije visokog predstavnika.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE