• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabranjen pristup arhivu Vojske RS

Centar za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske (RS) nema pristup arhivu nekadašnje Vojske RS.

 Zabranjen pristup arhivu Vojske RS Izvor: MONDO

Arhiv je trenutno pod ingerencijom Ministarstva odbrane BiH, izjavio je vršilac dužnosti direktora Centra Janko Velimirović.

Velimirović je naglasio da je Ministarstvo odbrane BiH u nekoliko navrata odbilo zahtjeve ove ustanove da pristupi tom arhivu.

"Dokumenta bivše VRS sada se nalaze u banjalučkoj kasarni `Kozara`, ali Centar nije na spisku institucija koje mogu da koriste taj arhiv za potrebe istraživanja ratnih zločina", objasnio je Velimirović za "Fokus".

On je podsjetio da, po odoborenju Ministarstva odbrane BiH, pristup arhivu imaju prvenstveno tužioci i haški istražioci, te da je i advokatima ograničena sloboda korišćenja tih dokumenata ukoliko nemaju odobrenje nadležnog suda.

Velimirović je upozorio i na činjenicu da RS još ne zna u potpunosti šta su sve, milom ili silom, izuzeli predstavnici Haškog tribunala, uz asistenciju SFOR-a.

On je ponovio da ne postoji popis izuzete imovine, pa se i zbog toga nadležni organi RS grčevito bore da se, po zatvaranju Haškog tribunala, ta dokumentacija vrati u RS.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac rekao je da mu je nejasno kako Centar za istraživanje ratnih zločina nije na spisku tih institucija, s obzirom na posao kojim se ta institucija bavi i apelovao na nadležne u Centru da ponovo upute zahtjev za odobrenje pristupa arhivu.

"Ko god ima ovlašćenje nadležnih pravosudnih organa mora da ima i uvid u arhiv nekadašnje VRS", istakao je Marjanac.

Njegov prethodnik na toj funkciji, Igor Crnadak nedavno je izjavio da je u nekoliko navrata pokušavao da izdejstvuje odobrenje pristupa arhivu za istražioce Centra, ali da je to odbio ministar odbrane Selmo Cikotić.

Crnadak je to ponašanje okarakterisao kao klasičnu opstrukciju u istraživanju ratnih zločina i nastojanjima da se konačno utvrdi istina o ratnim dešavanjima na prostorima BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanke Majkić zatražila je ranije od nadležnih institucija u RS odgovor gdje se taj arhiv danas nalazi i zašto on nije, u skladu sa zaključkom Vlade RS, predata na čuvanje Arhivu RS.

"Rečeno mi je da je to prebacivanje bukvalno u posljednji čas obustavljeno, te da je arhiv ostao u kasarni `Kozara`. Smatram da se na tome ne smije stati, te da se dokumentacija bivše VRS mora prebaciti u Arhiv RS, baš kao što je urađeno u FBiH", naglasila je Majkićeva.

Izvor "Fokusa" blizak Vladi RS pojasnio je da je još u januaru 2007. godine donesena odluka o prebacivanju dokumentacije u Arhiv RS, ali da je taj postupak, bukvalno, zaustavljen na samom kraju.

U zaključku Vlade RS od 18. januara 2007. godine navedeno je da dio tog arhiva, koji može da posluži u svrhu odbrane, treba da bude prebačen u Ministarstvo odbrane BiH.

"Ono što se može koristiti u te svrhe već je ustupljeno Ministarstvu odbrane, ali ostatak dokumentacije, koji nema veze s pitanjima odbrane, još stoji u kasarni `Kozara`, umjesto da je smješten u Arhiv RS", rekao je isti izvor.

Direktor Arhiva RS Ljiljana Radošević rekla je da ova ustanova već dvije godine vodi ogorčenu borbu za preuzimanje arhiva.

Ona je objasnila da je dokumentacija uredno popisana, da je Arhiv tehnički osposobljen za preuzimanje tog materijala, ali da je, bukvalno, pet do dvanaest cijeli proces zaustavljen.

"Ne znamo ko je to stopirao i nije naše da utvrđujemo gdje je zapelo. Nas samo interesuje kada ćemo doći u posjed onog što nam je Vlada RS povjerila na čuvanje", konstatovala je Radoševićeva.

Krajem 2005. godine Vlada Federacije BiH riješila je pitanje raspodjele imovine bivšeg Ministarstva odbrane FBiH, a u julu 2006. godine donesena je odluka da kompletan arhiv ovog ministarstva bude povjeren na čuvanje Arhivu FBiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE