• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS Gregorijanu: Nismo za NATO!

Srpska demokratska stranka demantovala prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH da je ranije prihvatila akte o ulasku BiH u NATO savez

 SDS Gregorijanu: Nismo za NATO! Izvor: MONDO

Glavni odbor SDS-a odbacio je u ponedjeljak optužbe prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana, kao i pojedinih političkih partija iz Republike Srpske (RS), da je SDS ranije putem svojih predstavnika u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti prihvatao akte o ulasku BiH u NATO savez, a da sada zastupa drugačije stavove.

Glavni odbor, koji je prema Statutu zadužen da donosi političke odluke, nikada nije zauzeo politički stav da BiH, a time i RS, treba da uđu u NATO, saopšteno je iz ove stranke.

SDS je istakao da se stavovi nekih bivših funkcionera stranke, koji su pod pritiscima prihvatali razne akte, ne mogu smatrati stavom SDS-a, ukoliko nadležni organ stranke nije zauzeo stav o tom pitanju.

Glavni odbor SDS-a smatra da je pitanje ulaska u NATO jedno od najvažnijih pitanja za budućnost RS i da odluku o njemu moraju donijeti građani RS neposrednim izjašnjavanjem, jer je riječ i o regionalnom pitanju koje mora uzeti u obzir i ustavnu odredbu Srbije o vojnoj neutralnosti.

Neposredno izjašnjavanje građana najviši je demokratski institut i dokaz zrelosti društva, koji je ujedno i garant da će građani prihvatiti odluku donesenu na ovaj način - podsjeća SDS.

Glavni odbor SDS-a zaključio je i da se sve druge važne odluke, koje su ranije pod pritiskom podržali pojedini članovi stranke koji su u njeno ime vršili funkcije, smatraju stavovima lične prirode, ukoliko nadležni organ SDS-a nije prethodno donio politički stav.

Ovaj zaključak se odnosi i na sve podržane odluke koje se tiču prenosa nadležnosti ili drugih promjena statusa RS definisanog Dejtonskim mirovnim sporazumom, zaključuje se u saopštenju SDS-a.

Komentarišući inicijativu za referendum o pristupanju BiH NATO-u, Gregorijan je u četvrtak, 10. septembra, rekao da su građani posredstvom izabranih predstavnika 2003. i 2005. godine, putem Zakona o odbrani, glasali za ulazak BiH u NATO. On je istakao da je u tom zakonu jasno rečeno da je cilj upravo priključivanje NATO-u i da je zadatak institucija BiH da ga ispune.

"To je zakonska obaveza za sve. Za taj zakon su 2005. godine glasali svi - i SNSD i SDS, kao i Predsjedništvo u kojem je bio član iz SDS-a" - pojasnio je Gregorijan.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE