• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjačke stranke: Incko da imenuje Ahmetovića

SDA i Stranka za BiH zatražile od Valentina Incka da upotrijebi legitimne instrumente kako bi bilo završeno imenovanje ministra bezbjednosti BiH

 Bošnjačke stranke: Incko da imenuje Ahmetovića Izvor: MONDO

Klubovi poslanika SDA i Stranke za BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH zatražili su danas od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da "upotrijebi legitimne instrumente" kako bi bilo završeno imenovanje Sadika Ahmetovića za ministra bezbjednosti BiH.

Klubovi poslanika SDA i Stranke za BiH u otvorenom pismu visokom predstavniku podsjećaju da je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić započeo proces imenovanja Ahmetovića za ministra bezbjednosti, te Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (Sipa) i Centralnoj izbornoj komisiji prije 40 dana dostavio potrebne informacije radi provjere.

"Navedeno imenovanje zasniva se na političkom dogovoru stranaka koji je postignut nakon posljednjih opštih izbora i na osnovu koga su izvršena i sva dosadašnja imenovanja u Savjetu ministara, u skladu sa Zakonom o Savjetu ministara i bez ikakvih dodatnih uslovljavanja", navodi se u pismu.

Klubovi poslanika SDA i Stranke za BiH napominju da su Sipa i CIK izvršili potrebne provjere i prije 10 dana Špiriću dostavili tražene izvještaje prema kojima Ahmetović ispunjava potrebne uslove.

"Time su ispunjeni svi uslovi potrebni za nastavak procedure imenovanja i predsjedavajući Savjeta ministara je, prema Zakonu o Savjetu ministara bio dužan da najkasnije dva dana nakon dobijenih izvještaja, nastavi proceduru imenovanja", ističe se u pismu.

Klubovi poslanika SDA i Stranke za BiH navode u pismu da Špirić, bez ikakve legitimne osnove, odbija da nastavi proceduru imenovanja i u parlamentarnu proceduru uputi odluku o imenovanju ministra bezbjednosti.

"Tako su Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i njegova komisija za pripremu izbora Savjeta ministara spriječeni da obave svoju ulogu potvrđivanja imenovanja ministra sigurnosti", stoji u pismu.

Poslanici SDA i Stranke za BiH u pismu Incku navode da tim "protivzakonitim postupanjem" Špirić uzrokuje trajanje stanja u kome je Savjet ministara nekompletan - bez ministra bezbjednosti, koji je ujedno i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara bez koga nema ni Kolegijuma Savjeta ministara neophodnog za usaglašavanje o najkrupnijim pitanjima.

"Posljedice ovakvog stanja su brojne i veoma štetne. Između ostalog, dodatno je otežano ispunjavanje obavaza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prioriteta iz Evropskog partnerstva i Mape puta za liberalizaciju viznog režima", smatraju poslanici SDA i Stranke za BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je ranije da neće proslijediti imenovanje Sadika Ahmetovića nadležnoj parlamentarnoj komisiji sve dok se na završi imenovanje direktora Direkcije za evropske integracije BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

Špirić je istakao da bi bilo neozbiljno da se izvrši imenovanje Ahmetovića na ovu poziciju prije imenovanja ova tri direktora i dodao da, ukoliko neko zbog toga hoće da povuče iz ove institucije, može to učiniti kad god hoće.

Špirić: Nelogično je da oni koji blokiraju traže deblokadu

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je danas da ni on ni OHR nisu blokirali izbor ministra bezbjednosti BiH.

"Nelogično je da oni koji blokiraju traže da neko drugi deblokira. To znači da živimo u podaničkoj državi, da ovdje postoji podanički mentalitet", rekao je Špirić na konferenciji za novinare nakon sjednica Savjeta ministara BiH, komentarišući zahtjev klubova poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH visokom predstavniku Valentinu Incku da "deblokira izbor Sadika Ahmetovića za ministra bezbjednosti".

Prema Špirićevim riječima, oni koji bi trebalo da deblokiraju proces jesu ministri iz reda bošnjačkog naroda.

Špirić je istakao da oni koji traže da prvo bude imenovan ministar, a onda traže sve moguće mehanizme da bude ponovljen konkurs za izbor direktora u institucijama BiH, žele da bude zadržano postojeće stanje.

"Danas nisu izvršena imenovanja u stručnim tijelima, jer bošnjački predstavnici nisu bili spremni da glasaju", naveo je Špirić.

On je potvrdio da je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić tražio da se na dnevnom redu današnje sjednice nađe prijedlog SDA o nacionalnoj raspodjeli na rukovodećim mjestima na nivou BiH i da je dogovoreno da to bude na narednim sjednicama.

"Ne mislim da je lako doći do tog sporazuma s obzirom da je on pogrešno pisan, jer je trebalo da napravi političku pometnju, a ne da riješi probleme", smatra Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH nada se da će sutra biti riješen problem izbora direktor Direkcije za evropske integracije.

On je naveo da je Savjet ministara BiH danas razmatrao dopis Samostalnog sindikata zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH i pojedinih inspektora iz Uprave kojim se Savjetu ministara BiH prezentuju problemi u funkcionisanju ove institucije.

Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH zadužen je da ove materijale dostavi Sipi na dalje postupanje u skladu sa nadležnostima i Zakonom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE