• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo suđenje Župljaninu i Stanišiću

Uvodnom rječju tužilaštva u ponedjeljak je u Hagu počelo suđenje bivšim visokim policijskim zvaničnicima RS Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu.

 Počelo suđenje Župljaninu i Stanišiću Izvor: MONDO

Tužiteljka Džoana Korner tvrdila je da su Stanišić i Župljanin bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Muslimana i Hrvata sa velikih dijelova teritorije BiH, koji bi, po planu, ušli u novu srpsku državu.

Na čelu tog poduhvata bili su, po navodima optužnice, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Ratni ministar unutrašnjih poslova RS Stanišić i načelnik regionalne policije u Banjaluci, Župljanin, optuženi su za ubistva, progon, mučenje i istrijebljenje Muslimana i Hrvata u BiH od aprila do decembra 1992.

Optužba će, po riječima Kornerove, dokazati da su policijske snage bosanskih Srba, pod kontrolom Stanišića i Župljanina, učestvovale u "raširenoj i sistematskoj kampanji nasilja" protiv Muslimana i Hrvata.

U okviru te kampanje, nesrbi su, u najboljem slučaju, bili diskriminisani - otpustanjem s posla ili ograničavanjem kretanja – a u najgorem slučaju masovno su ubijani, kazala je tužiteljka.

Kornerova je, kao primjer, navela da su pripadnici policije bosanskih Srba učestvovali u ubistvu oko 200 muslimanskih zarobljenika na planini Vlašić u avgustu 1992, a obezbjeđivali su i logore poput Omarske u kojima su bile nezakonito zatočene hiljade nesrba.

Ta zlodjela, naznačila je Kornerova, nisu bila nasumična i slučajna već "namjerna i planirana", a dokaz za to je da se isti obrazac krivičnih djela nad Muslimanima i Hrvatima ponavljao širom BiH.

Zastupnica optužbe naglasila je da Stanišić i Župljanin nisu sprovodili istrage o tim zločinima, niti pokušavali da ih spriječe, a počinitelje kazne.

Prema Kornerovoj, to nije bio "običan propust", već dokaz da su optuženi svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Za vrijeme kampanje nasilja nad nesrbima, MUP RS je "blisko sarađivao" sa MUP Srbije, napomenula je tužiteljka.

U nastavu uvodne riječi, Kornerova je govorila o istorijskom nastanku sukoba u BiH.

Suđenje će biti nastavljeno u utorak, iskazom prvog svjedoka optužbe.

Stanišić se dobrovoljno predao Tribunalu u martu 2005, a do početka procesa bio je na privremenoj slobodi u Srbiji. Vlasti Srbije uhapsile su Župljanina u junu 2008. u Pančevu i izručile ga u Hag.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE