• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Identifikovana dva Mladićeva pomagača

Poslanicima parlamenta RS dostavljen izvještaj MUP-a RS o saradnji institucija Srpske sa Haškim sudom.

 Identifikovana dva Mladićeva pomagača Izvor: MONDO


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) identifikovalo je dvije nove osobe koje su imale saznanja o kretanju haškog optuženika Ratka Mladića u određenom vremenskom periodu, navodi se u izvještaju o saradnji institucija RS s Haškim sudom, koji je dostavljen poslanicima u parlamentu RS.

"Te osobe su saslušane u cilju dobijanja korisnih informacija vezanih za ovog haškog bjegunca", piše u izvještaju koji se odnosi na period od 1. aprila do 30. juna ove godine.

Navodi se da je MUP RS na osnovu novih obavještajno-operativnih podataka, koji su razmijenjeni s partnerskim službama, izdifirencirao određen broj sigurnosno interesantnih osoba prema kojima će biti preduzete obavještajno-operativne i kombinovane vojno-policijske mjere.

Takođe se navodi da su prema određenim osobama u toku kombinovane mjere potpune operativne opservacije i nadzora.

Tvrdi se i da je MUP RS nastavio aktivnosti na lociranju, hapšenju ili dobrovoljnoj predaji osoba koje traži Tribunal u Hagu.

"Aktivnosti su preduzimane u saradnji s partnerskim institucijama BiH, Eufora, NATO-a, Republike Srbije, Republike Crne Gore i istražiocima Haškog tribunala", piše u trojmjesečnom izvještaju koji će na narednoj sjednici razmatrati Narodna skupština RS.

U izvještaju se podsjeća i na neke akcije u potrazi sa Ratkom Mladićem i navodi da su na zahtjev Haškog tribunala 7. aprila pripadnici Eufora i NATO-a, uz asistenciju policije RS, pretresli lovački dom "Visočnik" kod Han Pijeska, te da je 8. maja pretresen stan Rajka i Radoslava Banduke na području Bijeljine.

Još se navodi da je u saradnji sa istražiocima Tužilaštva Haškog tribunala i pripadnicima NATO-a i Eufora izvršena analiza elektronskih, pisanih i fotografskih dokumenata koji su oduzeti prilikom pretresa stambenih objekata osoba koje se dovode u vezu sa mrežom podrške Ratku Mladiću.

"Ovlašćeni radnici MUP RS, koji su angažovani na aktivnostima lociranja i hapšenja preostalih haških optuženika, nastavili su aktivnu saradnju sa obavještajnim službama BiH, Srbije i Crne Gore, a na području BiH koordinirano sarađuju sa istražiocima Tužilaštva Tribunala i međunarodnim vojnim snagama NATO-a i Eufora", tvrdi se u
izvještaju.

U izvještaju o saradnji institucija RS sa Haškim sudom naglašava se da je u cilju uspješnog okončanja potrage za preostalim haškim optuženicima, 26. maja u Beogradu održan regionalni radni sastanak sa predstavnicima Tribunala u Hagu, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, MUP-a Republike Srbije, Bezbjednosno-informativne agencije Republike Srbije (BIA), Vojno-obavještajne agencije Srbije i Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

U izvještaju piše i da su MUP RS i Centar za istraživanje ratnih zločina u saradnji sa nadležnim institucijama RS i BiH na zahtev Haškog tribunala izvršili niz aktivnosti koje se odnose na provjere određenih podataka, dostavljanje razne vrste dokumentacije,
utvrđivanje činjenica, obavljanje informativnih razgovora, dostavljanje dokaza, kao i pozivanje svjedoka u predmetima protiv Milana i Sredoja Lukića i u predmetu protiv Miće Stanišića i Stojana Župljanina.

Nastavljena je i saradnja s tri advokatska tima u cilju pružanja stručne pomoći u pripremi odbrane optuženih.

Radi se o advokatskim timovima Milana Lukića u predmetu "Višegrad", optuženog Vujadina Popovića u predmetu "Srebrenica" i optuženog Stojana Župljanina u predmetu "Krajina".

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE