• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Živković: Najvažnija vizna liberalizacija

Liberalizacija viznog režima najvažniji je korak koji vlasti BiH u narednom periodu moraju ostvariti, smatra Milorad Živković.

 Živković: Najvažnija vizna liberalizacija Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković smatra da je liberalizacija viznog režima najvažniji korak koji vlasti BiH u narednom periodu moraju ostvariti, jer to građani od njih očekuju.

"Pred parlamentom je obaveza izmjene i dopune Krivičnog zakona, te potvrda antikorupcionog tima, koje je Savjet ministara BiH već pripremio. Ostale obaveze vezane su za druge nivoe vlasti", rekao je Živković za "Fokus" i dodao da je za parlament BiH u budućnosti važno da otvori pitanje ustavnih promjena i da Ustav uskladi sa osnovnim evropskim konvencijama o ljudskim pravima.

Komentarišući prijedloge formiranja komisije na nivou institucija BiH, koja bi se bavila ustavnim reformama, Živković je istakao da bi u slučaju formiranja ovog tijela bio zahtjevan iskren pristup, te da bi to bio posao domaćih aktera, pri čemu ne bi bilo sporno da neko ko učestvuje u kreiranju ustavnih promjena zatraži pomoć od međunarodnih eksperata i međunarodne zajednice.

"Problem je ako međunarodna zajednica rukovodi tim poslom, nameće svoje ideje i rokove", smatra Živković.

Govoreći o svojevrsnoj blokadi rada Vijeća naroda Republike Srpske (RS), Vlade Federacije BiH i Savjeta ministara BiH, Živković je podsjetio da oni, koji su svako protivljenje poslanika iz RS doživljavali i karakterisali kao rušenje BiH, danas i sami pribjegavaju blokadi rada institucija.

"Oni sami ruše BiH i mogućnost za život u BiH, navodeći kao jedini cilj svoju politiku pravljenja unitarne i centralističke BiH. U ove tri godine SNSD je pokazao da se takva politika ne može provoditi u BiH, da prenošenje nadležnosti više nije prihvatljivo za RS i da promjene Ustava, koje će se dešavati, ne mogu biti uslov za evropske integracije", kaže Živković.

On je istakao da su otkrivene takve namjere, a takva politika prikazana kao nerazumna, jer je pred domaće političare stavljala više zahtjeva nego međunarodna zajednica.

"To je u proteklom periodu bilo ogledalo tih istih bošnjačkih partija, koje su htjele drastično da mijenjaju Ustav i centralizuju državu", zaključio je Živković.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE