• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci ruše popis

Predstavnici bošnjačkih partija oboriće u srijedu u parlamentu BiH Prijedlog zakona o popisu stanovništva BiH, piše "Press".

 Bošnjaci ruše popis Izvor: MONDO

Poslanici SDA, Stranke za BiH i drugih bošnjačkih partija oboriće u srijedu u parlamentu BiH Prijedlog zakona o popisu stanovništva BiH, jer ne žele da u popisnom listiću bude rubrika nacionalnost.

Predstavnici srpskih i hrvatskih političkih partija, koji podržavaju zakon kojeg je predložio Savjet ministara BiH, tvrde da Bošnjaci na sve načine žele da osujete popis kako bi isposlovali da se u nekom budućem popisu stanovništva svi građani, bez obzira na njihovu nacionalnost, mogu smatrati Bosancima, piše list "Pres".

Srbi i Hrvati smatraju da se Bošnjaci plaše da će popisom biti legalizovano i dokazano etničko čišćenje na prostoru kojeg danas kontrolišu Bošnjaci, iako se oni već duže od 15 godina trude da dokažu da se etničko čišćenje dogodilo samo na srpskim i hrvatskim područijima i da su Bošnjaci jedine žrtve tog procesa.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Milica Marković navodi da sprečavanje građana da se izjasne o vjerskoj i nacionalnoj odrednici nije ništa drugo nego direktno kršenje ljudskih prava.

Poslanik HDZ-a 1990 Martin Raguž istakao je da je krajnje vrijeme da se popis provede u djelo kako bi se jednom znalo stvarno stanje u zemlji, kao i da izjašnjavanje građana o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti ne smije biti sporno.

List piše da je SDA potvrdila da će oboriti zakon o popisu zbog predviđenog izjašnjavanja građana o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, a poslanik ove stranke Halid Genjac smatra da ovim potezom lider te partije Sulejman Tihić nije samovoljno urušio temelje sporazuma iz Pruda.

Genjac tvrdi da je Tihićev pristanak na ovakav popis bio uslovljen obavezom usvajanja strategije za povratak svih izbjeglica i obezbjeđivanja 500 miliona evra za fond povratka.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE