• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trijumfalni Kalinićev “come back”

Povratak Kalinića, Šarovića i ostalih zvaničnika SDS-na političku scenu, primorao Bosića na “saradnju sa SNSD-om” piše “Press RS.”

 Trijumfalni Kalinićev  “come back” Izvor: MONDO

Aktuelno rukovodstvo SDS-a i predsjednik stranke Mladen Bosić nalazi se između dvije vatre, iako je Glavni odbor SDS-a deklarativno podržao njegov način rukovođenja strankom, pa i njegov nedavni sastanak sa premijerom RS i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom!

Međutim, za “Press RS” visokopozicionirani funkcioneri ove stranke tvrde da Bosićeva pozicija nije nimalo lagodna jer dobar dio Glavnog odbora “tajno očijuka" sa pomilovanim i još veoma uticajnim funkcionerima SDS-a, među kojima je i bivši lider stranke Dragan Kalinić.

Nemanja Vasić, bivši visoki funkcioner SDS-a kojem je Pedi Ešdaun 30. juna 2004. godine zabranio političko djelovanje, a aktuelni šef OHR-a Valentin Incko 21. avgusta ukinuo zabranu i omogućio ponovno bavljenje politikom kaže za isti list da nije zadovoljan trenutnim stanjem u SDS-u.

On objašnjava da se u partiji vodi veća borba za unutarstranačke pozicije i mjesto na listama za naredne izbore, nego za pojačano opoziciono djelovanje i osvajanje vlasti.

Nemanja Vasić priznaje da je posije “pomilovanja" s rukovodstvom SDS-a razgovarao o njegovom reaktiviranju u stranci.

“Potpuno je logično da se nakon ukidanja zabrane javim vrhu stranke, jer sam tamo i bio prije nego što me je Ešdaun smijenio. Spreman sam da se vratim u politiku i to sam rekao aktuelnom rukovodstvu SDS-a, jer je SDS-u potrebna sveža krv, a ljudi koje je 2004. godine smenio Ešdaun sigurno još imaju političku snagu i volju da SDS-u vrate staru slavu”, kaže Vasić.

“U tom kontekstu je i Bosićev nedavni sastanak s Dodikom, od kojeg SDS nema nikakve koristi. Svaki sastanak vladajućih i opozicije ide na štetu opozicije i tako je i sa susretom Bosića i Dodika. Bosić je mogao i na drugačiji način da podrži neke stavove SNSD-a, a ne da ide Dodiku na noge”, kaže Vasić.

On dodaje da je spreman da se ponovo ozbiljno upusti u politiku, ali tek kada OHR pomiluje većinu smijenjenih prvaka SDS-a.

Izvori bliski bivšem predsjedniku SDS-a Draganu Kaliniću, kome je kao i Vasiću omogućeno ponovno bavljenje politikom, kažu za “Press RS” da Kalinić i te kako ima namjeru da se politički aktivira i vrati na mjesto s kojeg je smijenjen prije pet godina.

Oni, ipak, dodaju da će do toga doći tek kada međunarodni zvaničnici ukinu sankcije svim ili većini smijenjenih funkcionera te stranke.

“Kalinić je nezadovoljan što se ne nastavlja proces političkih rehabilitacija smijenjenih zvaničnika SDS-a i smatra da bi taj proces trebalo nastaviti kako bi stranka na predstojećim izborima imala snage da ozbiljno parira svojim političkim protivnicima”, tvrde naši izvori.

Oni naglašavaju da su netačne izjave Mladena Bosića da Kalinić nije kontaktirao sa SDS-om nakon njegove rehabilitacije.

“Bosić treba da prestane da priča neistine! On jako dobro zna šta bi trebalo da radi, ali to što on to ne želi ili ne smije je njegov, a ne Kalinićev problem”, kaže izvor lista i dodaje da će Kalinić na sjednicu Glavnog odbora SDS-a doći kada bude vrijeme za to, a ne po nečijem diktatu ili unaprijed pripremljenom scenariju.

“Kada Kalinić dođe na GO SDS-a, doći će kao predsjednik najjače opozicione stranke, a ne kao neko ko treba da aminuje njeno dalje slabljenje u dosluhu s vlašću”, kaže izvor “Pressa RS”.

Bivši ministar odbrane RS i visoki funkcioner SDS-a Milan Ninković kaže da nema ništa protiv toga da političari razgovaraju o svim temama, ali ističe da mu se ne sviđa trenutak u kojem je Bosić pristao da razgovara sa Dodikom.

“Ne vidim potrebu za davanjem podrške SNSD-u poslije svega što je ta stranka uradila SDS-u. Bosićev sastanak sa Dodikom u ovom trenutku je potpuni promašaj i nepotreban ustupak SNSD-u. Dodiku su okrenuli leđa dojučerašnji koalicioni partner Mladen Ivanić i Dragan Čavić, koji je je najzaslužniji za Dodikov trenutni položaj jer mu je dao premijerski mandate”, kaže za isti list Ninković.

On i dalje tvrdi da aktuelno rukovodstvo SDS-a na čelu sa Bosićem nema političku snagu i autoritet da na idućim opštim izborima porazi Dodika, dodajući da gotovo i ne vidi razliku između aktuelnog rukovodstva SDS-a i onoga iz perioda kada je Čavić bio predsjednik stranke.

“Tadašnje rukovodstvo je podržalo Čavićevu odluku o davanju premijerskog mandata Miloradu Dodiku, a ne treba zaboraviti da je aktuelni lider SDS-a Mladen Bosić tada bio zamjenik predsjednika stranke. Sada se Bosić prepao za svoju funkciju, jer je na vidiku povratak Dragana Kalinića, ali i Mirka Šarovića i ostalih zvaničnika, pa na sve moguće načine, čak i saradnjom sa SNSD-om pokušava da je sačuva”, kaže Ninković.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE