• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Evropu pobosančiti!

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa visoki predstavnik ponovio da je potrebno “evropeizirati BiH, a Evropu pobosančiti.”

 Incko: Evropu pobosančiti! Izvor: MONDO

Valentin Incko, tvrdi, ima recept za poboljšanje imidža BiH u svijetu!

"Da bude prepoznatljiva po kvalitetu, a ne asocijacija na ‘jao opet Bosna, valjda traže novac ili je tamo opet neki problem, međuentitetski ili međuetnički konflikt, sukobi, napetosti.’”

Želja mu je, tvrdi, da BiH bude prepoznatljiva po bogatsvu kulture, raznolikosti, po Borisu Nemšiću, jednom od najboljih menadžera u Evropi i Ivicu Osimu, jednom od najboljih trenera.

"Imam i planove i oko turizma. Želim da ljudi dolaze u ovu zemlju zbog ljepote tri kulture, da idu od Baščaršije preko Mostara, Bune, Međugorja do Dalmacije, da kad se kući vrate imaju sasvim drugu sliku o BiH kao zemlji sportista i prirodnih ljepota. Za mene uopšte Balkan treba da mijenja svoj imidž, da bude Balkan kao kulturni prostor i zato uvijek ponavljam da bi BiH trebalo evropeizirati, ali i Evropu pobosančiti”, kaže za “Slobodnu Evropu” Incko.

Na pitanje o zaostajanju BiH u mnogim segmentima u odnosu na susjedne zemlje i osjećaju da se zemlja vrti u začaranom krugu, Incko odgovara da neke stvari koje su bile aktuelne prošle godine još nisu riješene.

"Oko Brčkog (gdje želimo da zatvorimo krug) neke stvari nisu riješene devet godina. Pitanje je sad da li ću ja nametnuti neka rješenja ili ne. Možda ću riješiti u tehničkom smislu, (ali) ne želim da utičem politički. Devet godina je period gdje bih se lično stidio da nešto ne učinim", tvrdi Incko.

On je uvjerenja da su strani suci dobrodošli u BiH.

"Mislim da je dobro da oni završe posao koji su započeli, ali za budućnost mislim da je bolje da građani BiH sami preuzmu sve u svoje ruke", rekao je visoki predstavnik.

"A da li će ostati strane sudije i tužioci vidjećemo 16. septembra, kada treba glasati Zastupnički dom državnog parlamenta. Možda se desi tamo neko čudo, zar ne."

Upitan vjeruje li da će političari konačno sjesti i dogovoriti se oko svih važnih pitanja, Incko kaže: "Možda će neka nova generacija političara stvari raditi i uraditi malo drugačije... Vidjeli smo to kod viznog režima, kad su oni u nekom trenutku prihvatili četiri ili pet zakona po hitnom postupku i mislim da to mogu uraditi i na drugim područjima. Što se tiče viza već je kasno, sad je deset minuta poslije 12, ali ipak bi BiH mogla po hitnom postupku uraditi što se očekuje i obezbijediti bezvizni režim građanima, barem u julu iduće godine."

Incko ističe kako se političari u međusobnim razgovorima "prijateljski druže, a u javnosti iznose nepomirljive stavove".

"Političari bi te međusobne kontakte mogli da koriste kako bi rješavali probleme, a ja vjerujem da bi imali i bolji rejting među biračima. Birači više ne pitaju da li je to bošnjački političar ili srpski ili hrvatski nego šta je uradio za građane", kaže ovaj političar koji zagovara tezu da sva djeca u BiH trebaju zajedno ići u školu, te da ih ne treba dijeliti na jedne, druge i treće.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE