• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nisam bosanski Srbin, BiH je iluzija!

“RS će donijeti svoj zakon o popisu stanovništva ukoliko na listiću o popisu u BiH ne bude rubrika o nacionalnosti”, rekao premijer RS.

 Dodik: Nisam bosanski Srbin, BiH je iluzija! Izvor: MONDO

"Ako tako ne bude, mi ćemo donijeti svoj zakon o popisu, bez obzira što će neko reći da to nije validno i da to nije ono što traži EU'', rekao je Milorad Dodik.

Komentarišući najavu poslanika SDA i Stranke za BiH da neće u parlamentu BiH glasati za Prijedlog zakona o popisu stanovništva zbog rubrike ''nacionalnost'', Dodik je istakao da oni hoće da BiH pretvore u zemlju Bosanaca i da urade onako kako njima odgovara.

"Ja nisam bosanski Srbin. Ja sam Srbin i hoću da to bude tako'', rekao je Dodik.


Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj parlamenta BiH nije podržala načela Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH. Predsjedavajući Komisije Zoran Koprivica izjavio je Srni da su protiv načela Prijedloga zakona glasali bošnjački poslanici i delegati iz SDA i Stranke za BiH.

SDA je potvrdila da će oboriti zakon o popisu zbog predviđenog izjašnjavanja građana o etničkoj i vjerskoj pripadnosti, a poslanik ove stranke Halid Genjac smatra da ovim potezom lider te partije Sulejman Tihić nije samovoljno urušio temelje sporazuma iz Pruda .

Istovremeno, Dodik je novinarima u Trebinju rekao da BiH vidi samo kao okvir koji, ga, kaže, podsjeća na iluziju.

“BiH ima međunarodno, ali ne i unutrašnje priznanje”, rekao je premijer Srpske.

"BiH je nastala međunarodnim sporazumom koji joj je dao međunarodni legitimitet, ali ona nikada nije dobila svoj unutrašnji legitimitet, jer Bošnjaci žele da je prekomponuju. RS je nezadovoljna stalnim urušavanjem Dejtonskog sporazuma, dok su Hrvati stalno nezadovoljni svojom pozicijom u Federaciji", istakao je Dodik.

On je izjavio novinarima da se prvo mora riješiti pitanje Dejtonskog sporazuma, "koji ne može da se mijenja, već mora da se provodi", navodeći da taj sporazum nije samo zaustavio rat, već i napravio novi politički sistem u BiH.

"Ako neko ruši politički sistem neka to jasno i kaže, ali nećemo ni mi ostati posljednji da ga branimo ako ga svi ruše, već ćemo povući ono što smo unijeli u BiH, a to je RS i nastaviti dalje", dodao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će se referendumom određivati ulazak BiH u NATO, Dodik je rekao da smatra da se treba podržati put u Alijansu i dodao da ne vidi razloga zašto se izjašnjavanje o ovom pitanju "i ovdje ne bi moglo provesti kao i u mnogim zemljama Evropske unije i NATO-a".

"Mislim da je veoma važno znati da je NATO garancija regionalnoj bezbjednosti i da u okviru struktura NATO-a možemo da istaknemo mnoge zahtjeve koje do sada nismo mogli", rekao je Dodik i dodao da će poštovati volju naroda prilikom izjašnjavanja.

(Srna/ MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE