• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Kamp” Srba u Kalesiji

Srpski povratnici na područje Kalesije nezadovoljni rješavanjem povratničkih problema postavili šator ispred zgrade kantonalne Vlade.

 “Kamp” Srba u Kalesiji Izvor: MONDO

Ovdje, kažu namjeravaju da ostanu dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Predsjednik Udruženja građana "Agro razvoj" iz Kalesije Milisav Garić rekao je novinarima da srpski povratnici na područje Kalesije već deset godina čekaju da se riješe njihovi najosnovniji problemi, ali bez ikakvog pomaka.

"Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i resorno entitetsko i kantonalno ministarstvo konstantno se oglušuju na naše zahtjeve", rekao je Garić.

On je pojasnio da srpski povratnici u Kalesiju zahtijevaju da se sanira deponija otpada, koja se nalazi u povratničkom mjestu Zelina, da im se minimalno pomogne oko jesenje sjetve i da dobiju nešto poljoprivredne mehanizacije, te da u opštini Kalesija bude zaposlen bar jedan Srbin povratnik.

Garić je istakao da je u toku dana razgovarao sa ministrom za obnovu, razvoj i povratak Tuzlanskog kantona Seadom Mujanovićem, koji mu je rekao da ovo ministarstvo nije nadležno za ova pitanja, nego opštine Kalesija.

"Zbog nerješavanja naših pitanja ostajemo u šatoru ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona dok se ne riješe naša minimalna egzistencijalna povratnička pitanja i ništa više ne tražimo", rekao je Garić i naglasio da će u šatoru večeras noćiti deset povratnika, nakon čega će se svakog dana mijenjati dok se problemi ne riješe.

"Imali smo opomenu nadležne Kantonalne inspekcije koja nas je upozorila da pomjerimo šator nešto dalje od zgrade kantonalne Vlade", rekao je Garić.

Organizator okupljanja srpskih povratnika ispred zgrade Kantonalne vlade u Tuzli je Udruženje građana "Agro razvoj", uz tehničku podršku Udruženja za povratak u Tuzlanski kanton.

(Srna/ Arhivska fotografija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE