• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ren: OHR treba da se ugasi

Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao je da visoki predstavnik u BiH treba da bude preinačen u predstavnika Evropske unije za tu zemlju.

 Ren: OHR treba da se ugasi Izvor: MONDO

Ren je saopštio da su se šefovi diplomatija EU na danas okončanom zasedanju dotakli razvoja u BiH i naglasio da je to bilo u skladu s onim što je on nedavno poručio prilikom posete Sarajevu.

Evropski komesar je dodao da kod svih koji se bave Bosnom i Hercegovinom postoji zabrinutost zbog tamošnjih prilika.

Na pitanje agencije Beta kako se u EU gleda na vidne razlike izmedju stavova SAD i EU o budućoj ulozi visokog predstavnika u BiH, Ren je rekao da se o tome nastavalja rasprava u EU i da u ovoj fazi ne može da da precizniji odgovor.

SAD smatraju da Kancelarija visokog predstavnika za BiH, s bonskim ovlašćenjima, treba da ostane u Bosni, a EU - da u novembru moraju biti prenijeta sva ovlašćenja na evropskog predstavnika i da EU treba da preuzme ključnu ulogu u BiH.

Po završetku sastanka šefova diplomatija EU, Ren je naglasio da i dalje važi ono što je izložio prilikom poslednje posjete Sarajevu oko prelaska na predstavnika EU, uloge EU u BiH i nužnosti usvajanja paketa institucionalnih reformi i reformi za pridruživanje BiH Evropskoj uniji.

"U tom pravcu treba da se nastavi razvoj zbivanja", dodao je evropski komesar za proširenje.

Evropski komesar za proširenje je prilikom posjete Sarajevu poručio da BiH "ove godine ne sme propustiti prelazak sa dejtonske stabilizacije na evropsku integraciju" i da se s funkcije visokog predstavnika medjunarodne zajednice predje na evropskog predstavnika u toj zemlji.

Ustavna reforma je, iako nije uslov za članstvo, kako je predočio, nužna da BiH može djelotvorno preuzeti obaveze pridruživanja EU.

Ren je dodao da zemlja s visokim predstavnikom, kao neki kvazi-protektorat, nikad ne može postati članica Unije.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE