• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranci osudili Dodikovu izjavu

Dodikova izjava da su slučajevi tuzlanske "Kapije" i Markala inscenirani izazvala je buru nezadovoljstva kod međunarodnih zvaničnika u BiH

 Stranci osudili Dodikovu izjavu Izvor: MONDO

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, šef Misije OEBS-a u BiH Geri Robins i šef Misije Savjeta Evrope u BiH Kerolajn Ravo osudili su izjave premijera Republike Srpske Milorada Dodika u kojima je negirao prirodu ratnih zločina počinjenih u Tuzli i pijaci Markale u Sarajevu.

"Bilo kakvi pokušaji da se promijene istorijske činjenice o ratnim zločinima neprihvatljivi su i neoprostivi. Kada takvo iskrivljavanje činjenica dolazi od zvaničnika sa visokim stepenom odgovornosti koji je obavezan da poštuje Dejtonski sporazum i sarađuje sa Haškim tribunalom, onda su te izjave posebno neodgovorne i podrivaju ne samo institucije posvećene vladavini zakona nego i kredibilitet tog pojedinca", navodi se u zajedničkom saopštenju OHR-a, OEBS-a i Misije Savjeta Evrope u BiH.

Incko, Robins i Ravo ističu da, iako svako lice uživa slobodu izražavanja prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, ova odredba podliježe i određenim ograničenjima, prije svega u kontekstu očuvanja autoriteta i nepristranosti pravosuđa, te zaštite ugleda ili prava drugih.

Oni podsjećaju da je Sud BiH 12. juna ove godine proglasio krivim Novaka Đukića za "tuzlanski masakr" i osudio ga na zatvorsku kaznu od 25 godina.

"Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju proglasio je Stanislava Galića, koji je komandovao Sarajevsko-romanijskim korpusom Vojske Republike Srpske, krivim za zločine protiv čovječnosti, uključujući masakr na pijaci Markale 5. februara 1994. godine, te ga osudio na doživotnu zatvorsku kaznu", navodi se u zajedničkom saopštenju OHR-a, OEBS-a i Misije Savjeta Evrope u BiH.

Biljana Bokić, portparol premijera RS, prethodno je u utorak izjavila Srni da Milorad Dodik nikada i nijednom rječju nije stao u odbranu bilo kog zločina, niti bilo koje osobe koja je počinila ratne zločine, a što je utvrđeno na sudu.

"Ono što je nedavno izjavio premijer Dodik govoreći o slučaju tuzlanske `Kapije` valjda je interes svih u BiH, a to je da se bez bilo kakvih spekulacija i bez bilo kakvih političkih zloupotreba ustanovi puna i stvarna istina ne samo u tom slučaju, već o cjelokupnom ratu u BiH", navela je Bokićeva.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je u petak, 11. septembra, da je RS nezadovoljna načinom rada Tužilaštva i Suda BiH koji u pravilu presuđuju Srbima kako bi stvorili novu istoriju. Ocjenjujući da se radi o omalovažavanju realnosti, Dodik je rekao da su slučajevi tuzlanske "Kapije" i Markala inscenirani, što dokazuju mnoge analize eksperata.

"Isti sudski vještak radio je na slučaju Tuzle i slučaju Markale što potvrđuje da je riječ o organizovanoj namjeri da se to prikaže na način na koji jeste. Ni Sud ni Tužilaštvo ne žele da se usmjere u tom pravcu. Osudili su generala (Novaka) Đukića nevinog za taj slučaj", rekao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE