• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Združeni napor” - opredjeljenje za mir

Komandant Američke komande za Evropu admiral Džejms Stravidis rekao je da je vježba "Združeni napor 2009" poslala hrabru poruku opredjeljenja za mir.

 “Združeni napor” - opredjeljenje za mir Izvor: MONDO

"Ovo je most plemenitih namjera koji nas vodi ka našim zajedničkim ciljevima", istakao je admiral Stravidis u petak u Kasarni "Kozara" u Banjaluci na ceremoniji zatvaranja vježbe "Združeni napor 2009".

On je naglasio da je, zahvaljujući zajedničkom angažovanju učesnika vježbe, izgrađen dragocjeni most međunarodne saradnje.

Stravidis ističe da je vježba prvi put izvedena na tri različite geografske lokacije u BiH, Danskoj i Holandiji u kojoj su se koristile multinacionalne komunikacione mreže posredstvom satelitskih veza.

On je rekao da je posebna čast za BiH da je domaćin vježbe kao članica "Partnerstva za mir", izražavajući zahvalnost svim učesnicima vježbe, domaćinima u BiH i građanima Banjaluke na njihovom gostoprimstvu u toku ove vježbe.

"Činjenica je da smo svi danas ovdje u Banjaluci zajedno neosporno govori o
velikim koracima koje je BiH napravila na planu reforme odbrane", istakao je Stravidis.

On je rekao da je u vježbi ukupno učestvovalo više od 1.200 vojnika, mornara, vazduhoplovaca i marinaca iz 39 zemalja sa tri kontinenta, dvije američke združene komande, te pripadnici OS BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je da završetak vježbe "Združeni napor 2009" predstavlja veoma pozitivan čin za BiH, imajući u vidu njene najvažnije spoljnopolitičke ciljeve.

"Među njima na prvom mjestu jeste punopravno članstvo BiH u NATO savezu, o čemu postoji puna saglasnost svih relevantnih faktora u zemlji", istakao je Komšić tokom susreta tri člana Predsjedništva BiH sa delegacijom Američke komande za Evropu, koju je predvodio admiral Džejms Stavridis.

Tokom ovog sastanka, koji je održan tokom odvijanja ceremonije zatvaranja vježbe "Združeni napor 2009", u Banjaluci, Komšić je u ime Predsjedništva BiH i svoje lično, izrazio posebno zadovoljstvo današnjim činom uspješno završene vježbe, naročito što se ovakva, do sada najveća vježba NATO-a, odvija u zemlji koja još nije punopravna članica NATO saveza.

"Imamo jedinstvene Oružane snage BiH i naše jedinice možemo upućivati u različite misije u svijetu, jer imamo puno povjerenje u izvršavanje njima postavljenih odgovornih zadataka", naglasio je on.

Na sastanku je iskazano obostrano uvjerenje da će BiH relativno brzo ispuniti sve uslove za aplikaciju za priključenje Akcionom planu za članstvo (MAP), saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Admiral Stavridis je izrazio posebnu zahvalnost Predsjedništvu BiH i Ministarstvu odbrane BiH i ocijenio da je vježba "Združeni napor 2009", s rekordnim učešćem 39 zemalja, uspješno provedena i završena.

On je pozvao BiH da i dalje uspješno sarađuje s NATO savezom, jer je, kako je naveo, BiH respektabilan i jak potencijalni partner.

Na kraju sastanka, članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost svim zemljama članicama NATO saveza i Vladi SAD za sve učinjeno u procesu reformi odbrane BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE