• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH prednjači po broju nepismenih

Iz Misije OEBS-a upozoravaju na vrlo zabrinjavajuću obrazovnu sliku u BiH u odnosu na evropske zemlje

 BiH prednjači po broju nepismenih Izvor: MONDO

U BiH 42 odsto stanovnika nije obrazovano ili ima vrlo nizak nivo obrazovanja, što je skoro najveći postotak u odnosu na evropske zemlje, upozorili su iz Misije OEBS-a u BiH.

Djeca koja napuštaju školu mahom su iz porodica s niskim primanjem, a razlozi koji se najčešće navode za prekid školovanja su visoke cijene udžbenika, troškovi prevoza, neodgovarajući uslovi života, posebne potrebe i problematično ponašanje u porodici, napominju iz OEBS-a.

Neki od povratnika iz izbjeglištva kao razlog su naveli da se osjećaju nelagodno, jer škola koju treba da pohađaju koristi takozvani nacionalni nastavni plan i program, koji se razlikuje od plana i programa naroda čiji su pripadnici, saopštili su iz OEBS-a.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS), u školskoj 2008/2009. godini deset učenika je prekinulo osnovno, obavezno školovanje, pišu "Nezavisne novine".

S obzirom na to da je osnovno obrazovanje obavezno, zakonom su predviđene kazne od 100 do 500 KM ukoliko roditelji ne upišu dijete u osnovnu školu, ili ukoliko dijete neopravadano izostaje iz škole kazna se čak može ponavljati.

Škola je dužna opomenuti roditelje ukoliko dijete nije upisano ili ne pohađa redovno nastavu, a u slučaju da dijete ne počne pohađati nastavu škola obavještava opštinu i Ministarstvo, a zatim pokreće postupak pred nadležnim sudom.

Ove godine u prvi razred u RS upisano je 10 494 učenika i do sada nije stigla nijedna informacija da neko dijete nije upisano u prvi razred.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE