• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad vlada troši, nikog ne pita!?

Glavni revizor Srpske tvrdi da Vlada troši novac bez saglasnosti parlamenta!

 Kad vlada troši, nikog ne pita!? Izvor: MONDO

Boško Čeko je u posljednjem revizorskom izvještaju upozorio da Vlada RS novac sa računa privatizacije i sukcesije (takozvani eskrou račun) upotrebljava za budžetsku potrošnju bez saglasnosti Narodne skupštine RS.

U konsolidovanom izvještaju revizije Vlade o reviziji finansijskih izvještaja budžetskih korisnika RS za 2008. ( izvještaj je dobio ocjenu "sa rezervom") Čeko je naveo da je na kraju prošle godine na eskrou računu bilo oko 987 miliona KM kod deset banaka, prenosi “EuroBlic.”

Tako je u izvještaju glavnog revizora Srpske navodi da je Vlada tokom prošle godine sa ovog računa "skinula" oko 460 miliona KM - oko 271 milion za razvojni program, za Naftnu industriju oko 30 miliona, za isplatu stare devizne štednje oko 3,2 miliona, oko 653.000 KM dato je Fondu za restituciju, a oko 154 miliona se odnosi na "ostalo".

Ostala ulaganja sa eskrou računa, naveo je Čeko u izvještaju, odnose se na sufinansiranje završetka prve dionice autoputa Gradiška-Banjaluka (45 miliona KM).

Vlada je, na osnovu istog izvještaja, u decembru odobrila Fondu zdravstvenog osiguranja RS zajam od 80 miliona KM sa ovog računa.

"Ugovorom je definisano da Fond vrati novac najkasnije do 31. decembra 2012. Nisu definisane kamate, zatezne kamate, anuiteti i dinamika otplate", utvrdili su revizori, prenosi “ EuroBlic.”

Revizijom je precizirano da Vlada nije definisala raspolaganje novca sa eskrou računa, a posebno tretman "ostalih ulaganja" iz čega je, tvrdi revizija, vidljivo da je Vlada ovaj novac koristila i za finansiranje budžetske potrošnje, a da tome nisu prethodile odluke NSRS.

Vlada RS je i ove godine nastavila sa praksom skidanja novca sa računa privatizacije i sukcesije. Između ostalog, novac je uzet za izmirenje unutrašnjeg i vanjskog duga, za izgradnju stanova porodicama poginulih boraca, za kupovinu stečajne mase nekih preduzeća, navodi se u izvještaju.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić kaže za isti list da se na eskrou računu trenutno nalazi 850 miliona KM.

To znači da je Vladi tokom godine nedostajalo 137 miliona maraka, budući da je revizija utvrdila da je krajem 2008. na računu od privatizacije bilo oko 987 miliona maraka.

Bez obzira na to što se često koristi novac sa eskrou računa, Džombić tvrdi da Srpska ima novca.

"Da nije došlo do aranžmana sa MMF, vjerovatno bi se dio novca sa eskrou računa iskoristio za zadržavanje likvidnosti i stabilnosti budžeta i usmjerio na nadoknađivanje nedostataka prihoda od indirektnih poreza", naveo je Džombić.

Premijer Srpske Milorad Dodik podržao je izvještaj glavnog revizora rekavši da će “raditi na propustima koje je služba utvrdila.”

Dodao je, međutim, da se RS kao rijetko gdje od revizorskih izveštaja pravi medijski spektakl.

Dodik je podsjetio da Glavna služba za reviziju javnog sektora RS nije ustanovila nijedno krivično djelo u izvršenju budžeta za prošlu godinu.

Po zakonskim odredbama, revizori nemaju ovlašćenja da utvrđuju da li je neko počinio krivično djelo, nego to eventualno rade policija i tužioci na osnovu revizorskih nalaza.

Glavni revizor RS Boško Čeko, obrazlažući izvještaje o reviziji u prošloj i prvih osam mjeseci ove godine, rekao je da je od 55 obavljenih revizorskih nalaza, samo 18 budžetskih korisnika dobilo pozitivno mišljenje, 32 mišljenje s rezervom, a pet (Investiciono-razvojna banka RS i četiri njena fonda), negativno mišljenje.

Istovremeno, revizori su utvrdili da je ukupan kumulirani deficit budžeta RS na kraju 2008. iznosio oko 208 miliona maraka.

Državni kapital u preduzećima u konsolidovanom izvještaju iznosi oko 579 miliona KM i za četiri puta je više iskazan u odnosu na prethodnu godinu.

„To je najvećim dijelom rezultat evidentiranja učešća RS u ukupnom kapitalu ‘Elektroprenosa BiH’ koji nije dio portfelja akcijskog fonda RS i kupovine osam preduzeća u stečaju i kupovine dijela imovine dva preduzeća“, navedeno je takođe u izvještaju.

Izvještaji o obavljenim revizijama institucija budžetskih korisnika biće dostavljen nadležnom odboru Narodne skupštine RS 22. ili 23. septembra, a Glavna služba za reviziju RS nije dužna da izvještaje dostavlja Tužilaštvu RS.

Ipak, Tužilaštvo RS može na osnovu izvještaja revizora, koji su javni i dostupni i na njihovoj internet stranici i samo da pokrene istragu.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE