• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pred sudom, ako treba i krave!?

Poljoprivrednici iz cijele BiH najavili opšti bojkot u Sarajevu, obećali da će dovesti krave muzare pred zgradu Ustavnog suda BiH!

 Pred sudom, ako treba i krave!? Izvor: MONDO

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika BiH najavili su da će u srijedu, 23. septembra, dovesti krave muzare pred zgradu Ustavnog suda BiH u Sarajevo radi pritiska na sud da donese konačnu odluku o Zakonu o zaštiti poljoprivredne proizvodnje, koji je suspendovan prije tri mjeseca i donesena je privremena mjera.

Predsjednik Udruženja Miro Pejić rekao je da se na ovaj način želi skrenuti pažnju stranim sudijama, koji tada dolaze i preuzimaju predmet, da bi sagledali problematiku usvajanja i donošenja ove odluke.

"Mi želimo konačnu odluku, bila ona za nas prihvatljiva ili neprihvatljiva, samo se to mora završiti", rekao je Pejić na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema Pejićevim riječima, primjena privremene mjere znači neprovođenje usvojenog Zakona, što ide na ruku uvoznog lobija koji je itekako prisutan na prostoru BiH.

On smatra da ne postoji nikakva argumentovana opravdanost sprečavanja provođenja ovog zakona i da poljoprivrednici zbog toga žele izvršiti pritisak na Ustavni sud da donese končanu odluku o Zakonu o zaštiti domaće proizvodnje.

Pejić je napomenuo da BiH zbog neprimjene Zakona trpi štetu od dvije milijarde KM deficita samo u hrani i prehrambenim proizvodima.

"Ovo je pitanje BiH i smatramo da će ova odluka odigrati značajnu ulogu u budućnosti u donošenju ovakvih i sličnih akata koji će štititi poljoprivredu BiH", naglasio je Pejić i dodao da odgovornost leži na najvišim nivoima vlasti koje o tome donose odluku.

Istakavši da će pred zgradu Ustavnog suda doći veliki broj poljoprivrednih proizvođača, Pejić kaže da se očekuje podršku građana kojima će podijeliti nekoliko tona poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Podršku Udruženju poljoprivrednika dali su i ostali sindikati u BiH koji ih podržavaju u njihovim zahtjevima.

Ustavni sud BiH je 3. jula privremno obustavio primjenu Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma Cefta, čime ova mjera ostaje na snazi do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu.

Obustavu primjene Zakona zatražio je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Ilija Filipović, jer smatra da je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje suprotan i Ustavu i Cefti, kao i nekim odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Zakonom se uvode carine na proizvode od mesa i mlijeka, voće, povrće, piće i alkohol, te još neke proizvode koji se bescarinski uvoze iz susjednih država.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE