• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suze i ponos u Kostajnici, 14 godina kasnije

Sjećanje na srpske žrtve zapadnokrajiških opština u hrvatskoj agresiji 1995. godine.

 Suze i ponos u Kostajnici, 14 godina kasnije Izvor: MONDO

Delegacije boračke organizacije , porodica poginulih i opštine Kostajnica položile vijence i cvijeće na spomen-obilježja u gradskom parku, kao znak sjećanja na poginule civile i borce zapadnokrajiških opština RS.

Nakon polaganja cvijeća u Hramu svete Trojice održan je parastos i zapaljene su svijeće.

Komandant borbene grupe ''Balj'' i odbrane Kostajnice iz septembra 1995. Dušan Đenadija rekao je Srni da uvijek sa istim ponosom 18. septembra dolazi u Kostajnicu.

''Na odbranu od agresije trebalo bi da budemo ponosni, jer je Kostajnica u tom momentu pokazala veliku opredijeljenost opstanku na ovom prostoru, što je dalo dodatni motiv borcima, i neprijatelj kod Kostajnice nije imao nikakvih uspjeha u pokušaju prelaska preko rijeke Une'', naglasio je Đenadija.

Prije punih 14 godina vojske Republike Hrvatske izvršila je agresiju na RS tako što je nakon višečasovne artiljerijske pripreme prešla rijeku Unu u Novom Gradu i Kozarskojo Dubici, dok je na mostu u Kostajnici zaustavljena uz velike gubitke.

Prema podacima Sekretarijata za istraživanje ratnih zločina RS, u agresiji Hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na područje tri pogranične opštine RS - Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, na izuzetno brutalan način su ubijena 104 civila i vojnika, te pričinjena ogromna materijalna šteta.

Centralna manifestacija obilježavanja odbrane od hrvatske agresije 18. i 19. septembra, ove godine se održava u Kozarskoj Dubici, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE