• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Elektroprenos BiH”: Hitno imenovati direktora!

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko odlučio: Upravni odbor "Elektroprenosa BiH" bez odlaganja da imenuje generalnog direktora!

 “Elektroprenos BiH”: Hitno imenovati direktora! Izvor: MONDO

Odlukom se potvrđuje princip kontinuiteta funkcije, prema kojem mandat nosiocu traje do imenovanja novog, osim ako nije drugačije regulisano zakonom, saopšteno je iz OHR-a.

Iz OHR-a navode da je odluka donesena nakon konsultacija sa ambasadorima Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) i djelujući u ime domaćih vlasti, te da se na ovaj način obezbijeđuju uslovi za nesmetano funkcionisanje "Elektroprenosa BiH".

"Mandat četiri člana Upravnog odbora Elektroprenosa BiH istekao je prije više od godinu dana, dok mandat generalnog direktora Elektroprenosa BiH ističe u subotu.

Do sada nije bilo pokušaja upravnih organa preduzeća da pokrenu procedure imenovanja za ove pozicije", ističe se u saopštenju.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u BiH (UO PIK) konstatovali su da se uslovi za funkcionisanje "Elektroprenosa BiH" i dalje pogoršavaju.

U zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja članica UO PIK-a navodi se da je to rezultat djelovanja i opstrukcija organa vlasti iz Republike Srpske (RS) i njihovih predstavnika.

Oni od vlasti RS i njihovih predstavnika očekuju da djeluju u okviru uspostavljenih institucija i zakona BiH, u ovom slučaju "Elektroprenosa BiH", te u dobroj namjeri i u duhu kompromisa kako bi poboljšali funkcionalnost ovog preduzeća koje pruža javne usluge.

"Neispunjavanje ovih očekivanja smatraće se jasnim pokušajem slabljenja bitne državne institucije i značajnim nazatkom u procesu evropskih integracija", navodi se u saopštenju.

Ambasadori zemalja članica UO PIK-a izrazili su punu podršku visokom predstavniku u BiH da preduzme mjere koje smatra neophodnim da održi kontinuitet poslovanja "Elektroprenosa BiH", u skladu sa zakonom, i na taj način obezbijedi nesmetano pružanje javnih usluga ovog preduzeća za dobrobit svih građana BiH.

U zajedničkoj izjavi se konstatuje da je djelovanje organa vlasti RS u direktnoj suprotnosti sa zaključcima iz Deklaracije UO PIK-a od 31. oktobra 2007. godine, kominikeima od 25. juna 2008. i 30. juna 2009. godine, te izjavom ambasadora zemalja članica UO od 12. septembra 2008. godine.

Ambasadori su podsjetili na jasan stav UO PIK-a iz kominikea od 30. juna u vezi sa mogućim jednostranim potezima ove vrste od entiteta, koji glasi: "Pokušaji da se ponište rezultati ranije dogovorenih reformi i oslabe postojeće institucije na državnom nivou pokazuju otvoreno nepoštovanje temeljnih principa Opšteg okvirnog sporazuma za mir, neprihvatljivi su i moraju prestati".

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE