• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH "problematična" za Nijemce

U pojedinim njemačkim pokrajinama pojačava se otpor protiv planova Evropske komisije za liberalizaciju viznog režima s trećim zemljama.

 BiH "problematična" za Nijemce Izvor: MONDO

Tako je u intervjuu za jedan njemački dnevnik ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije Uve Šineman izjavio da bi liberalizacija viznog režima "s problematičnim državama kao što su Albanija, Libija i BiH bila rizik za Njemačku".

Na molbu da ocijeni ovu izjavu , visoki predstavnik Valentin Incko je rekao da ne želi da komentariše izjave njemačkih političara, budući da su u ovoj zemlji uskoro izbori.

“Siguran sam da je Njemačka jedan od najvećih prijatelja BiH. To pokazuje koliko je primila izbjeglica, koliko je donirala BiH, koliko je vojnika imala u BiH, koliko ima programa u BiH", rekao je Incko.

Visoki predstavnik je uvjeren da će, kada BiH završi što je preostalo od uslova za liberalizaciju viznog režima, zakona i izdavanje biometrijskih pasoša, doći do saglasnosti u okviru Evropske unije, uključujući Njemačku, za liberalizaciju viznog režima. U tom slučaju je najavio podršku i svoje zemlje, Austrije.

“Ako BiH ispuni sve te uslove, kao druge zemlje u regionu (Crna Gora, Srbija i Makedonija), neće biti nikakvih prepreka za liberalizaciju viznog režima, osim što može doći do vremenske razlike od nekih šest mjeseci”, objasnio je Incko.

(Fena/ MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE