• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska će sama obaviti popis stanovništva

Zakon o popisu stanovništva u Republici Srpskoj u sljedećim sedmicama biće pripremljen i upućen u skupštinsku proceduru.

 Srpska će sama obaviti popis stanovništva Izvor: MONDO

To je usaglašeno na sastanku lidera partija vladajuće koalicije u RS - SNSD-a Milorada Dodika, DNS-a Marka Pavića i SP RS Petra Đokića, piše "Glas Srpske".

"Ako se ne bude postigao dogovor o zakonu o popisu stanovništva u BiH mi smo odlučni da ovaj zakon usvojimo i obavimo popis stanovništva u RS", rekao je Dodik i naglasio da je Srpskoj potreban popis stanovništva zbog socijalnih i ekonomskih programa.

Koalicioni partneri su saglasni i da građani RS treba da se na referendumu izjasne o pridruženju zemlje NATO-u.

"Ako su na to imale pravo većina članica NATO-a ne vidim zašto bi to bio problem u BiH. Građani RS i FBiH treba da se na odvojenim referendumima izjasne o ovom pitanju na osnovu čega bi odlučivali organi BiH" istakao je Dodik.

Dodik, Pavić i Bosić su naglasili da nisu protiv pridruženja NATO-u, ali da je potrebno poštovati volju građana i utvrditi šta se dobija, a šta gubi pridruženjem NATO-u.

Konstatovano je i da pitanje ustavnih promjena u BiH treba rješavati isključivo u institucijama RS i BiH, a da Narodna skupština RS mora učestvovati u kreiranju tog procesa.

"Ustavne promjene za nas nisu prioritet niti su one prioritet evropskih integracija, a nisu ni uslov za zatvaranje OHR-a", rekao je Dodik.

Pavić smatra da o pitanju ustavnih promjena ne treba ni razgovarati sve dok su u BiH prisutni predstavnici međunarodne zajednice.

"Stranci u BiH stvaraju pritisak i lobiraju za određene interesne grupe. Zato do narednih izbora uopšte ne treba pitanje ustavnih promjena stavljati na dnevni red", kazao je Pavić.

Lideri vladajuće koalicije u RS ocijenili su da je neophodno reafirmisati poziciju RS, kao strane potpisnice Dejtonskog sporazuma.

"Godinama unazad namjerno je ignorisana činjenica da je RS potpisnica svih aneksa Dejtona i da zato imamo pravo na informacije o tome kako se realizuju aneksi. Imamo pravo i na izvještaje visokog predstavnika koje nikada nismo dobili", naglasio je Dodik.

Razmatrajući stanje u privredi, lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a naveli su da bankarski sistem u RS nedovoljno prati privredne aktivnosti što je dovelo do pada privrednih aktivnosti.

Odlučeno je da budu redefinisani depoziti javnog sektora u bankama i da se obavi koncentracija na poslovne banke koje žele da prilagode svoje plasmane potrebama privrede RS.

"Banke u RS su postale svijet za sebe. Njima je profit na prvom mjestu zbog čega štetu trpi privreda jer su preduzećima ograničeni krediti. Banke bi morale postati društveno odgovornije i jeftinijim kreditima pomoći privredu", istakao je Đokić.

Dodik je kazao da nema privrede bez kredita i da će Vlada razmotriti mogućnost povlačenja svojih depozita iz banaka koje ne sarađuju sa preduzećima.

Stranci

Dodik je rekao da RS nikada neće pristati da ispunjava želje stranaca u BiH koji "ovdje značajno mešetare".

"Stranci u BiH prave imaginarnu i haotičnu situaciju, a mi smo protiv toga. RS samo hoće da svi poštuju Dejton i ništa više. Stranci to ne poštuju i sada pokušavaju da za sljedeće izbore naprave podobnu političku strukturu", rekao je Dodik.

Dodao je da sve odluke koje bude donio visoki predstavnik u BiH, a ako se ocijene da nisu u skladu s aneksima Dejtonskog sporazuma, neće biti objavljene u "Službenom glasniku", što znači da neće biti primjenjivane.

Dodik smatra da u RS i BiH treba po uzoru na Srbiju donijeti kvalitetnije zakone o informisanju kako bi se zaustavila zloupotreba slobode medija.

Revizija

Dodik je rekao da su posljednji revizorski izvještaji o poslovanju javnog sektora u RS u prošloj godini potvrdili da ni u jednom slučaju nije bilo krivičnih djela.

"Uočeni su propusti koje svakako treba popraviti, ali mislim da konačno treba da se prestane sa pravljenjem medijskog spektakla o revizorskim izvještajima", kazao je Dodik. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE