• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšeni Rasema Handanović i Edin Džeko

U SAD uhapšena su dva bivša pripadnika jedinice "Zulfikar" - Rasema Handanović, zvana Zolja i Edin Džeko, porijeklom iz Gacka.

 Uhapšeni Rasema Handanović i Edin Džeko Izvor: MONDO

Oni bi uskoro trebalo da budu prebačeni u BiH, a "Dnevni avaz" piše da se bivši pripadnici jedinice "Zulfikar" nalaze pod istragom zbog ratnih zločina u selu Trusina kod Konjica.

Džeko je živio u državi Vašington, na sjeverozapadu SAD, gdje je radio u fabrici avionskih dijelova, a Handanovićeva se nakon odlaska iz BiH udala i promijenila ime i prezime.

Bivši pripadnici jedinice "Zulfikar" potvrdili su "Dnevnom avazu" da su Džeko i Handanovićeva bili u njihovoj vojnoj formaciji.

U Tužilaštvu BiH nisu željeli ni da potvrde ni da demantuju da će biti izručenja, kao ni ministar pravde BiH Bariša Čolak, koji nije imao informacija o ovom slučaju.

"Ništa do sada iz Interpola nije stiglo, a oni će prvi imati informaciju", rekao je Čolak.

Za zločin u Trusini gdje su 16. aprila 1993. godine ubijena 22 stanovnika, šest vojnika i 16 civila, među kojima i tri žene još niko još nije osuđen, a u selu danas živi samo jedna Hrvatica Kata Bojičić, koja se vratila neposredno nakon rata.

U aprilu 1993. kada je Zolja u Trusini navodno počinila masakar, imala je samo 25 godina. Bila je jedna od deset Zukinih vojnika s kojima su svi imali problema. Zapovijedala je svima i svi su je slušali. Nakon masakra u Trusini pričalo se da je strijeljanje izvršila iz osvete, jer su joj pripadnici HVO-a ubili mladića kojeg je voljela. Nedugo nakon zločina u Trusini napustila je Buturović Polje.

Zolja je kasnije navodno bila upletena u zločin koji se dogodio na planini Radovan, u blizini Gornjeg Vakufa kada je u pratnji komandanta Hanefije Prijića zvanog Paraga, bila neposredna svjedokinja ubojstva trojice italijanskih humanitaraca.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE