• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krivična prijava protiv Nike Lozančića

Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu podnijelo je optužni prijedlog protiv Nike Lozančića zbog sumnje da je počinio krivično djelo prevare.

 Krivična prijava protiv Nike Lozančića Izvor: MONDO

U saopštenju objavljenom na stranicama DORH-a navodi se da je optužni prijedlog podnesen protiv hrvatskog državljanina čiji su inicijali N.L., a koji se tereti da je od 2. februara 2000. godine do 14. septembra ove godine nezakonito primao hrvatsku vojnu invalidsku penziju, iako je bio dužan da prijavi da mu od 3. februara 2000. godine penzijsko i zdravstveno osiguranje uplaćuje parlament BiH, u kojem je izabran za poslanika.

S obzirom da su iz DORH-a naveli samo inicijale lica protiv kojeg je podnesen optužni prijedlog, hrvatski mediji prenose da je riječ o Niki Lozančiću. potpredsjednika HDZ-a BiH i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničog doma parlamenta BiH.

Lozančić je, kako je navdeno, pravo na invalidsku penziju stekao na osnovu rješenja Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske od 3. maja 1999. godine, kao vojni osiguranik.

DORH navodi da je Lozančić znao da je dužan da prijavi svaku promjenu nastalu u ličnim ili stvarnim okolnostima koje utiču na pravo ili obim korišćenja prava na penziju i da sticajem osiguranja kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH gubi pravo na njenu isplatu.

Iz Fonda su, ne sumnjajući u valjanost rješenja od 3. maja 1999. godine i njegovo pravo na penziju, uredno isplaćivali 5.248 kuna (oko 1.300 KM) mjesečno i to sve do 31. avgusta 2009. godine.

Nakon toga, Hrvatski zavod za penzijsko osiguranje donio je rješenje kojim se od 2. februara 2000. godine Lozančiću obustavlja isplata invalidske penzije.

Primajući invalidsku vojnu penziju u proteklih devet godina Lozančić se nezakonito okoristio i oštetio državni budžet za oko 600.000 kuna (oko 160.000 KM).

DORH je u optužnom prijedlogu zatražio da Lozančiću bude oduzet sav protivpravno stečeni novac.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE