• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR donio nalog o imovini Elektroprenosa BiH

Supervizor za Brčko Rafi Gregorijan donio je u subotu Nalog o imovini Elektroprenosa BiH.

 OHR donio nalog o imovini Elektroprenosa BiH Izvor: MONDO

Ovim Nalogom reguliše se status svih vodova i objekata za prenos električne energije koji se nalaze u Brčko distriktu.

Prema ovom nalogu supervizora, u slučaju bilo kakvog postupanja koje ima za cilj da rezultira podjelom, likvidacijom ili onemogućavanjem Elektroprenosa BiH da funkcioniše kao pravno lice, imovina te kompanije koja se nalazi u Brčko distriktu i dalje će pripadati samo Elektroprenosu BiH, osim ukoliko ta kompanija prestane da postoji kao pravno lice.

U saopštenju iz OHR-a navodi se da će se imovina Elektroprenosa BiH u Brčko distriktu, u slučaju da ova kompanija predstane da postoji, automatski smatrati imovinom distrikta u skladu sa Konačnom arbitražnom odlukom, Aneksom Konačne arbitražne odluke i Ustavom BiH.

"To konkretno znači da nijedan entitet niti entitetsko preduzeće ne može potraživati ovu imovinu ili je koristiti van okvira zakona BiH", ističe se u saopštenju.

Ovaj nalog, tvrdi se u saopštenju, je u skladu sa stavom 12 Aneksa Konačne odluke koji je Arbitražni tribunal donio 18. avgusta 1999. godine, a u kojem se navodi da se društvenom/javnom imovinom u Distriktu ne smije raspolagati osim ako je to u skladu sa zakonima BiH i uz odobrenje supervizora.

Kada je riječ o električnim vodovima koji se nalaze u Distriktu, ovaj uslov je dodatno naglašen u Sporazumu o provođenju obaveza entiteta iz Konačne arbitražne odluke za Brčko u vezi sa isporukom električne energije od 25. septembra 2001. godine, tvrdi OHR.

Supervizor za Brčko odlučio je da donese ovaj nalog, jer je, kako se navodi, ozbiljno zabrinut zbog postojećih blokada u funkcionisanju Elektroprenosa BiH, za šta postoje jasne indikacije da oni koji su odgovorni za te blokade namjeravaju da nezakonito promijene status i poslovanje kompanije.

Gregorijan je donio ovaj nalog kako bi, kako je navedeno, eliminisao bilo kakve pogrešne zamisli koje mogu postojati u pogledu krajnjeg vlasništva nad imovinom Elektroprenosa koja se nalazi u Brčko distriktu, čak i nakon okončanja supervizije, dodaje se u saopštenju OHR-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE