• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježena godišnjica hrvatske agresije

Bitka za odbranu zapadnokrajiških opština jedna je od najznačajnijih u novijoj istoriji srpskog naroda i ovo je mjesto na kojem je odbranjena RS.

 Obilježena godišnjica hrvatske agresije Izvor: MONDO

Rečeno je to u nedjelju u Kozarskoj Dubici na centralnoj manifestaciji obilježavanja 14. godišnjice odbrane zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije u septembru 1995. godine.

Obilježavanju godišnjice prisustvovao je i predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, koji je tom prilikom istakao da se sada, slično kao i u septembru 1995. godine, kada je RS vojno odbranjena od hrvatske agresije, vodi politička borba za identitet srpskog naroda u BiH i opstanak RS.

"Srpsku smo gradili krvlju, i to najbolje zna narod zapadnokrajiških opština. Ta istorija naše borbe nikada ne smije da bude zaboravljena uprkos tome što nam nameću neke druge aršine istorije koja nije bazirana na istini, činjenicama i pravdi", rekao je Dodik i dodao da se BiH ne može graditi na štetu RS i identiteta srpskog naroda, prenose banjalučki mediji.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović, predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, delegacije svih napadnutih opština, poslanici Narodne skupštine RS, te veliki broj građana, porodica stradalih vojnika i civila RS.

Ćurguz je rekao da su u odbranu napadnutih opština uložene velike žrtve i podsjetio na mučka ubijanja civilnog stanovništva.

"Priča o RS započinje upravo ovdje. Bitka za Pounje i Potkozarje je bila presudna bitka za RS. Takav sjaj ima samo borba za koridor života, s tom razlikom što je ona vođena na početku, a odbrana zapadnokrajiških opština na samom kraju odbrambenog rata", istakao je Ćurguz.

Načelnik Kozarke Dubice Nino Jauz izrazio je žaljenje što agresija Hrvatske vojske još uvijek nije kažnjena.

"Narod Kozarske Dubice sa ponosom može da kaže da je te 1995. godine braneći svoje kuće branio RS, jer da ova opština, kao i Kostajnica, Gradiška i Novi Grad nisu odbranjene, pitanje je kako bi bio riješen status RS u Dejtonu", kazao je Jauz.

U okviru programa obilježavanja godišnjice vladika banjalučki Jefrem osveštao je, uz sasluženje sveštenika parohije dubičke, spomen-hram Svete Petke u Kozarskoj Dubici u čijoj su unutrašnjosti ploče sa imenima više od 200 poginulih Dubičana. U izgradnju hrama Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite uložilo je oko 150.000 maraka, opština oko 50.000 te ostali donatori.

Vršilac dužnosti direktora Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske Janko Velimirović izjavio je u subotu u Kozarskoj Dubici da Haški tribunal nije uvažio obimnu dokumentaciju o počinjenim zločinima u agresiji Hrvatske vojske na zapadnokrajiške opštine.

Potvrdio je da Tužilaštvo BiH raspolaže svim dokazima o agresiji Hrvatske vojske na teritoriji opština Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Gradiška, ali da do danas iz te institucije nema povratnih informacija da li se uopšte radi na tom predmetu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE