• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doktor optužen za mito prelazi u Banjaluku?

Ognjen Šimić, kardiohirurg iz Rijeke, koji je u Hrvatskoj osuđen zbog mita, zainteresovan za posao u KC Banjaluka. U ovoj ustanovi demantuju pregovore

 Doktor optužen za mito prelazi u Banjaluku? Izvor: MONDO

Ognjen Šimić, kardiohirurg iz Rijeke, koga traži hrvatsko pravosuđe jer je osuđen zbog primanja mita, potvrdio je da je zainteresovan za rad u banjalučkom Kliničkom centru, iako čelnici najveće zdravstvene ustanove u RS demantuju da pregovaraju o zapošljavanju ovog ljekara.

Dr Šimić, koji slovi za jednog od najboljih kardiohirurga u regionu, u avgustu prošle godine pred sudom u Rijeci osuđen je na osam godina robije, jer je utvrđeno da je 18 puta primio mito od pacijenata kako bi ih operisao preko reda. Na dan izricanja presude Šimić je pobjegao u BiH, čije državljanstvo posjeduje, kako bi izbjegao održavanje kazne. Ovaj kontroverzni ljekar nije želio da potvrdi medijske spekulacije da je u pregovorima sa menadžmentom KC Banjaluka, ali je ipak prema prema pisanju "Pressa RS" nagovijestio da se tu "nešto kuva".

"Zainteresovan sam za posao u KC, i to izrazito. Ne mogu vam sada otkriti detalje, ali čućete više vjerovatno ako se nešto od toga i realizuje. Naime, radim više poslova u Sarajevu, gdje trenutno živim, ali moja ljekarska licenca i četiri specijalizacije koje posjedujem govore u prilog tome da bih mogao da radim kao ljekar u bilo kojoj bolnici u BiH, kaže Šimić za "Press RS".

Menadžment KC Banjaluka demantuje tvrdnje da sa doktorom Šimićem uveliko pregovara i da bi on navodno već sljedećg mjeseca mogao da počne sa radom u ovoj ustanovi.

"To sugluposti! Može on biti zainteresovan, ali mi nismo, tvrdi direktor banjalučkog KC Mirko Stanetić.

Ipak, neki banjalučki ljekari smatraju da bi stručnjak Šimićevog profila trebalo da dobije mejsto u Kliničkom centru, bez obzira na veliku mrlju u doktorskoj karijeri, jer KC trenutno nema nije jednog kardiohirurga i da bi njegov angažman u toj ustanovi bio dobar potez.

"Vjerujem da svaki čovjek, pa tako i Šimić, zaslužuje novu šansu. Ubijeđen sam da se ljudi mogu promijeniti i da bi za Klinički centar, ako su tačne te informacije, bilo dobro da dobije priznatog i dokazanog stručnjaka. Mislim da je dovoiljno pametan da ne napravi istu grešku", smatra Aleksandar Lazarević, bivši predsjednik Udruženja ljekara RS i jedan od poznatih kardiologa u RS.

Međutim, u nevladinom sektoru smatraju da bi angažovanje Šimića bila greška, jer bi pružilo negativan primjer.

Momir Dejanović, predsjednik dobojskog Centra za humanu politiku, vjeruje da bi bila veća šteta angažovati čovjeka sa kriminalnom prošlošću, nego zaposliti jednog preko potrebnog stručnjaka.

"U svakom slučaju, ova priča ima dvije strane medalje, ali mislim ipak da bi njegov angažman bio greška. Naime, činjenica je da već godinama imamo hronični problem sa korupcijom u bolnicama i zapošljavanje čovjeka koji je pobjegao u BiH, samo da bi izbjegao kaznu za primanje mita, poslao bi izrazito lošu poruku ostalim ljekarima, naglašava Dejanović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE