• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miting zbog preseljenja Bogoslovije

U Foči je pod sloganom "Ne damo da nam otmu dušu" održan protestni skup zbog izmještanja Bogoslovskog fakulteta u Istočno Sarajevo.

 Miting zbog preseljenja Bogoslovije Izvor: MONDO

Sa protestnog skupa upućena je molba Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Pavlu da se založi za ostanak Bogoslovskog fakulteta u Foči, kao i Saboru i Sinodu SPC-a.

Skupu je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, a govorili su načelnik opštine Zdravko Krsmanović, narodni poslanik Aleksandar Golijanin, kao i predstavnici nevladinih organizacija i udruženja građana.

"Ovaj narod i ovaj grad su ratne 1994. godine širom otvorili vrata i svoja srca Bogoslovskom fakultetu, koga sada neko želi da preseli u neuslovnu, bivšu kasarnu u Istočnom Sarajevu", rekao je načelnik Krsmanović.

On je izrazio bojazan da to ne bude početak seljenja i ostalih visokoškolskih institucija iz Foče, koju zovu "gradom mladosti i duhovnosti".

Odluka o javnom, protestnom okupljanju građana, donesena je u petak, na posebnoj sjednici SO Foča.

Sveštenstvo Eparhije dabrobosanske ocijenilo je da je zahtjev Skupštine opštine Foča da bude spriječeno preseljenja Bogoslovskog fakulteta iz tog grada u Istočno Sarajevo ishitren i u suprotnosti sa Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, saopšteno je iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.

U saopštenju se navodi da sveštenstvo očekuje da će ti subjektivni zaključci biti stavljeni van snage i da će biti prevaziđeno osporavanje preseljenja Bogoslovskog fakulteta iz Foče u Istočno Sarajevo.

Svojim odlukama, a posebno pozivima na potpisivanje peticije i najavama da će preseljenje biti spriječeno uz pomoć "nadležnih institucija", Skupština opštine Foča unijela nemir u vjerujuće građane u tom gradu i Eparhiji, ističe se u saopštenju.

"Ne sumnjamo u dobre namjere i želju građanske vlasti opštine Foča da Bogoslovski fakultet i dalje ostane u Foči, ali moraju da imaju u vidu pod kojim okolnostima je do sada radio Bogoslovski fakultet /pod istim krovom sa Srednjom bogoslovskom školom, koja i dalje ostaje u Foči, sa stalnim nedostatkom vodosnabdijevanja/", navodi se u pismu koje je sveštenstvo Eparhije dabrobosanske uputilo vlastima opštine Foča.

Bogoslovski fakultet i Bogoslovija prirodni su nasljednici Bogoslovije koja je osnovana 1882. godine u Sarajevu. Rad Bogoslovije prekinut je 1941. godine, a nakon okončanja rata zabranjeno je njeno obnavljanje.

Ni do danas Srpskoj pravoslavnoj crkvi nije vraćena zgrada u Sarajevu u kojoj je do početka Drugog svjetskog rata bila smještena Bogoslovija. U ovom objektu sada je Ekonomski fakultet.

Rad Sarajevske bogoslovije obnovljen je 1994. godine u Foči otvaranjem Duhovne akademije, a u ovom gradu od 1996. godine djeluje i Bogoslovska srednja škola. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE