• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ratni zločinac u vrhu policije?

Sead Lisak, protiv koga je pokrenuta istraga za ratne zločine, imenovan je savjetnika direktora Granične policije BiH

 Ratni zločinac u vrhu policije? Izvor: MONDO

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić je prije desetak dana imenovao za svog savjetnika bivšeg zamjenika direktora Sipe Seada Liska, protiv kojeg je Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo još prije dvije i po godine pokrenulo istragu zbog osnovane sumnje da je učestvovao u ratnom zločinu nad Srbima u Visokom.

"Pres" piše da je imenovanje Liska, koji je osumnjičen za najteže ratne zločine, zlostavljanja i ubistva 84 srpska civila u opštini Visoko za vrijeme rata, izazvala lavinu ogorčenja srpskih radnika u Graničnoj policiji.

Lisak je, navodi ovaj list, bio jedan od glavnih mučitelja visočkih Srba, a bivši komandant specijalnih jedinica bošnjačke TO u Visokom Niset Ramić, kojeg je Sud BiH 2007. godine pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog ubistva šest srpskih civila u selu Hlapčevići 1992. godine, istražiocima je rekao da je naređenje za ovaj zločin dobio od najviših opštinskih vlasti, posebno naglašavajući ulogu Seada Liska.

Ramić je kao jednog od nalogodavaca zločina na Srbima naveo i Mugdima Vranca, ratnog načelnika policije u Visokom, koji danas obavlja funkciju načelnika Kancelarije za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu u Graničnoj policiji.

Čak je i bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun 2006. godine odbio da "aminuje" Liskovu kandidaturu za mjesto direktora Sipe, upravo zato što je OHR imao informaciju da se protiv njega vodi istraga za ratni zločin.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske (RS) Branislav Dukić ističe da ovaj savez ima brojne dokaze o direktnoj umiješanosti Seada Liska i Mugdima Vranca u zločine nad Srbima u Visokom, te da ih je prije nekoliko godina dostavio istražiocima Haškog tribunala.

Dukić je naveo da otezanje sa podizanjem optužnica protiv ovih lica samo još više potkrepljuje tvrdnje da je "pravosuđe u ovoj zemlji nesposobno i korumpirano do srži".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE