• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inckov plan ako se Srbi povuku iz Elektroprenosa!

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko tvrdi da ima plan ukoliko se predstavnici Republike Srpske povuku iz "Elektroprenosa BiH".

 Inckov plan ako se Srbi povuku iz Elektroprenosa! Izvor: MONDO

Ipak, kako kaže, prvi korak će mu biti da proba da uradi sve da dođe do sastanka vlasnika "Elektroprenosa BiH", a to su RS i Federacija BiH.

On je istakao da je cilj da vlasnici riješe kakva će biti budućnost tog preduzeća, dodajući da je ono zdravo i da ima svoj novac na računu.

Prema njegovim riječima, preuranjeno je govoriti o sankcijama, jer je sada najvažnije govoriti o rješenju.

"U suštini, bio bih iznenađen ako bi se oni povukli, jer mi nismo ništa novo učinili. Mi smo produžili mandat bivšim funkcionerima i direktoru koji je Srbin", rekao je Incko za "Dnevni avaz".

U jučerašnjoj zajedničkoj izjavi predstavnika zakonodavnih i izvršnih organa vlasti RS i predstavnika RS u zajedničkim organima BiH navodi se da je visoki predstavnik, ponovo zloupotrebljavajući svoja ovlašćenja, izvršio udar, ne samo na Dejtonski sporazum i Ustav, već i na vlasničke odnose u kompaniji "Elektroprenos", ugrozivši imovinu RS i njenih građana

"Republika Srpska, kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne prihvata posljednje nametnute odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i odlučna je da se suprotstavi kršenju vladavine prava, u potpunosti opredijeljena poštovanju Dejtonskog sporazuma", navodi se u zajedničkoj izjavi.
Senator Republike Srpske Miroslav Mikeš rekao je da posljednja nametnuta odluka visokog predstavnika prvi put zadire u prava RS i njenu svojinu.

On je rekao da odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o "Elektroprenosu BiH" predstavlja poprilično delikatan presedan i upozorio da, ukoliko visoki predstavnik počne da odlučuje i o pravu na imovinu i konstituisanje preduzeća na nivou BiH, može da dođe do erozije svega onoga što je mukotrpnim sporazumom satkano i sazdano kao potka na kojoj počiva cjelokupni integritet BiH.

"Ukoliko ovaj presedan prođe, onda se može desiti da se na identičan način i neke druge stvari prenesu na nivo BiH", rekao je Mikeš za Radio-televiziju RS.

On je ocijenio da vlast RS prije nego što se objavi odluka u "Službenom glasniku" treba da bude politički proaktivna, što je već i urađeno zajedničkom izjavom, i da pokuša predočiti argumente visokom predstavniku da eventualno preispita svoju odluku, jer odluke visokog predstavnika nisu nikakvo "sveto pismo" i on može i ne mora da bude u pravu.

"Ovlašteni predstavnik RS može da podnese Ustavnom sudu BiH zahtjev za preispitivanje odluke visokog predstavnika, a od Ustavnog suda BiH može se zatražiti da protumači da li su odluke visokog predstavnika u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“, istakao je Mikeš.

Direktor Elektroprivrede Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne Matan Žarić rekao je da nisu zadovoljni radom kompanije "Elektroprenos BiH".

"Mi kao Elektroprivreda nemamo ništa sa vlasničkom strukturom `Elektroprenosa` i ne želimo da se miješamo u novonastalu situaciju, ali nismo u potpunosti zadovoljni radom ove kompanije", izjavio je Žarić Srni.

On je objasnio da se Elektroprivreda HZ HB nalazi u pat poziciji jer ne može da gradi trafostanice na lokalitetu koji pokrivaju.

"Ne možemo da gradimo jer oni ne grade, a mi smo u taj posao uložili silne novce koji sada leže”, rekao je Žarić.

On je pozvao nadležne da se problem oko funkcionisanja kompanije "Elektroprenos BiH" što hitnije riješi.


Visoki predstavnik Valentin Incko objavio je 18. septembra da je donio odluku kojom se članovima Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH" nalaže da bez odlaganja imenuju generalnog direktora ovog preduzeća.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE