• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biljana Plavšić stiže u Beograd na urmašice

Biljana Plavšić (79), poslije puštanja na slobodu, 27. oktobra dolazi u Beograd, gdje će najverovatnije i živjeti, potvrđeno je "Blicu“.

 Biljana Plavšić stiže u Beograd na urmašice  Izvor: MONDO

Plavšićeva posjeduje stan u beogradskom naselju Vračar i ima državljanstvo Srbije.

Nerma Jelačić, portparol Haškog tribunala, kaže za "Blic“ da sud nema proceduralni upitnik o mestu gde će optuženici nakon izdržavanja kazne živjeti. Tribunal, takođe, prema njenim riječima, neće biti uključen u transport Plavšićeve u zemlju budućeg prebivališta.

"Taj posao će u dogovoru obaviti država u kojoj Plavšićeva izdržava kaznu, njen advokat i zemlja u kojoj će živjeti", navodi Jelačićeva.

"Biljana je obaviještena o odluci Suda u Hagu, ali avio-karte još nisu obezbeđene. Za to ima vremena. Dolazi direktnom avio-linijom, koja inače nije preopterećena. Pravo iz Švedske dolazi kući u Beograd u njen stan, koji smo uredno održavali a sada smo sve samo finiširali. Sve je spremno i čeka je", kaže za "Blic“ Vasilija Plavšić, njena snaja.

Plavšićeva je ushićena jer izlazi na slobodu poslije odsluženja dve trećine kazne od 11 godina. Nije tražila ništa posebno pred dolazak u Beograd, ali će je porodica ipak sačekati vegetarijanskom hranom i jednim sarajevskim specijalitetom - urmašicama.

Sud u Hagu odobrio je Plavšićevoj prijevremeno puštanje na slobodu 14. septembra ove godine. Osuđena je u februaru 2003. na 11 godina zatvora. Plavšićeva se dobrovoljno predala Sudu u Hagu, odmah pošto je optužena u januaru 2001. za progon nesrpskog stanovništva iz dijelova Bosne i Hercegovine koji su bili pod srpskom kontrolom. Priznala je krivicu za ratne zločine u zamjenu za ukidanje optužnice o genocidu. Kaznu je služila u švedskom zatvoru "Hisenberg“.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE