• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brod: Boračka udruženja traže pomoć Srbije

Udruženja boraca i logoraša iz Broda najavilo podnošenje tužbe Tužilaštvu Srbije za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom 1992.

 Brod: Boračka udruženja traže pomoć Srbije Izvor: MONDO


Udruženje za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila i Udruženje logoraša iz Broda najavilo je podnošenje tužbe Tužilaštvu Srbije za ratne zločine koje su združene hrvatsko-muslimanske oružane snage počinile nad Srbima u ovom gradu tokom rata 1992. godine.

"Na to smo prinuđeni, jer Tužilaštvo BiH ništa nije uradilo po tom pitanju, već nastavlja sa opstrukcijama u istragama i procesuiranju zločina nad Srbima", rekao je medijima predsjednik Udruženja logoraša iz Broda Marko Grabovac.

On je podsjetio da mu je zamjenik glavnog tužioca BiH Dejvid Švendimen prije dvije godine obećao da će se lično založiti da procesuiranje ratnih zločina nad Srbima u Brodu bude prioritet u radu Tužilaštva BiH, ali do sada ništa nije učinjeno.

"Na području Broda od aprila do oktobra 1992. godine bilo je formirano 10 logora u kojima je zatočeno preko 2.000 srpskih civila, među kojima najviše žena, djece i staraca, od kojih je 226 ubijeno", rekao je Grabovac.

Regularna vojska Republike Hrvatske je 3. marta 1992. godine prešla preko mosta na rijeci Savi iz Slavonskog Broda, tadašnji Bosanski Brod, i okupirala ovaj grad u tada nepriznatoj državi BiH.

"Za vrijeme osmomjesečne okupacije Posavine i Broda od strane združenih hrvatsko-muslimanskih oružanih snaga ubijeno je više od 500 srpskih civila, od kojih je pronađeno i identifikovano 286 tijela, dok se za ostalima još traga", kaže Grabovac.

On je naveo da je među ovim žrtvama i 24 djece uzrasta  između sedam i 15 godina.

Udruženje porodica nestalih iz Broda predalo je 22. marta 2002. godine predstavnicima Haškog tribunala dokumenta i dokaze o zločinima nad Srbima, ali je taj predmet Haški tribunal prije četiri godine prebacio Tužilaštvu BiH u Sarajevu, koje o tome još ćuti, iako su to prve žrtve rata na području BiH.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE