• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU zabrinuta zbog politike u BiH

Predstavnici EU trojke zabrinuti su nedostatkom političkog konsenzusa u BiH.

 EU zabrinuta zbog politike u BiH Izvor: MONDO

Oni smatraju da je konsenzus neophodan uslov za nastavak reformi koje su znatno usporene ili u nekim slučajevima potpuno zaustavljene

U  razgovoru sa ministrom inostranih poslova  BiH Svenom Alaklajem u Njujorku predstavnici evropske trojke  ponovili su  stav EU da je budućnost regiona u EU, ali istovremeno i izrazili zabrinutost zaostatkom koji BiH ima u odnosu na dinamiku reformskih procesa ostalih zemalja regije. 

Kašnjenje sa ispunjavanjem obaveza iz Mape puta za libearlizaciju viznog režima,  navedeno je kao potvrda takve ocjene. 

Alkalaj je EU trojku, koju su predstavljali ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt, evropski komesar za proširenje Oli Ren, generalni direktor za politička pitanja u Savjetu EU Robert Kuper i generalni direktor za politička pitanja u MIP-u Španije Alfonso Lukini upoznao sa aktivnostima koje nadležne institucije BiH preduzimaju u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja, te informisao o ubrzanom ispunjavanju preostalih uslova za libralizaciju viznog režima. 

On je istakao da u BiH postoji politički konsenzus za članstvo u EU i NATO-u i saglasio se sa ocjenom da reformska dinamika nije na zadovoljavajućem nivou.

 Tokom sastanka ponovo je istakao  da je neupitna zajednička vizija stabilne i prosperitetne BiH kao punopravne članice EU i NATO-a, a još jednom je izražena spremnost EU za pružanje tehničke, ekspertske i finansijske pomoći BiH na njenom putu evroatlantskih integracija. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE