• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krave pred Ustavnim sudom?!

Predstavnicima Udruženja poljoprivrednika BiH policija je zabranila da dovedu krave ispred zgrade Ustavnog suda BiH u Sarajevu

 Krave pred Ustavnim sudom?! Izvor: MONDO

Policija je obrazložila da se tim činom ne poštuje dignitet institucija, jer je u istoj zgradi i Predsjedništvo BiH.Predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić rekao je novinarima da je policija u blizini zgrade zadržala kamion i da nije dozvolila poljoprivrednicima da krave izvedu na ulicu.

Pejić tvrdi da poljoprivrednici nisu dobili nikakvu zabranu za najavljeni protest. "Uredno smo najavili da ćemo dovesti krave pred Ustavni sud s ciljem pritiska na ovu instituciju da donese konačnu odluku o zakonu o zaštiti poljoprivredne proizvodnje koji je prije tri mjeseca suspendovan i donesena privremena mjera", kaže Pejić.

Pejić je podsjetio da su se poljoprivrednici danas okupili, jer strane sudije, samo dva dana pred sjednicu Ustavnog suda, preuzimaju materijale da bi se upoznali i donijeli važnu odluku.On je ponovio da će se poljoprivednici i u petak u 10.00 časova, kada bi Ustavni sud trebalo da donese odluku o zakonu o zaštiti poljoprivredne proizvodnje, okupiti ispred zgrade, dijeliti poljoprivredne proizvode, piliće, brašno i dovesti ponovo krave, koje su mlađe od protesta Udruženja poljoprivrednika koji su počeli prije 4,5 godine pred zgradom parlamenta.

Pejić je napomenuo da poljoprivrednici imaju veliki razlog da protestuju i ostanu dosljedni u svojoj borbi.
Ukoliko sud donese odluku kojom nisu zadovoljni, Pejić je rekao da će se i u subotu vratiti pred Ustavni sud, a očekuje i podršku građana i drugih sindikalnih organizacija.

"Ako bude trebalo, okupićemo se i pred drugim institucijama i ostati dok ne ostvarimo svoja prava", rekao je on i dodao da ne postoji nijedan argument da sud ne donese pozitivnu odluku.
Pejić je napomenuo da šteta koju BiH trpi zbog neprimjenjivanja ovog zakona iznosi dvije milijarde KM deficita samo u hrani i prehrambenim proizvodima.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Bijeljina Ljubo Maletić rekao je da poljoprivrednici nastoje da dokažu vlastima u BiH da je "seljaku dogorjelo do kože".

Ustavni sud BiH je 3. jula privremno obustavio primjenu zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma CEFTA, čime ova mjera ostaje na snazi do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u ovom predmetu.

Obustavu primjene Zakona zatražio je predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Ilija Filipović, koji smatra da je zakon o zaštiti domaće proizvodnje suprotan i Ustavu i Cefti, kao i nekim odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Zakonom se uvode carine na proizvode od mesa i mlijeka, voće, povrće, piće i alkohol, te još neke proizvode koji se bescarinski uvoze iz susjednih država. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE