• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi nagovještaj odlaska OHR-a

Najava zatvaranja Kancelarije OHR-a u Brčkom prvi je nagovještaj odlaska OHR-a iz BiH, smatra predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

 Prvi  nagovještaj odlaska OHR-a Izvor: MONDO

"S obzirom da je Konačna arbitražna odluka primijenjena na propisan način, supervizija u distriktu Brčko mogla se završiti i ranije", izjavio je Bosić.

Prema njegovoj ocjeni, sistem funkcionisanja supervizije bio je sve ovo vrijeme zadovoljavajući i u pogledu ostvarivanja prava njegovih građana na entitetsku pripadnost, jer nije uskraćivao Srbima da ostvaruju svoja prava kao građani Republike Srpske, niti Bošnjacima i Hrvatima kao građani Federacije BiH.

"Nametnuti Zakon o državljanstvu u distriktu je prihvatljiv, jer omogućava građanima da se opredijele u izboru državljanstva", ocijenio je Bosić za Srnu.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je u petak set zakona kako bi omogućio zaključenje supervizije nad distriktom Brčko u novembru. Incko je rekao da je djelovao u skladu sa uslovima supervizora, kao što je to jednoglasno odobrio Upravni odbor Savjeta za provođenje mira u BiH u junu.

Incko je napomenuo da se entiteti i država moraju pridržavati ovih odluka, jer je to jedini način da supervizor bude u poziciji da obavijesti Arbitražni tribunal da su ispunjene preostale obaveze da se okonča supervizija u novembru. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE