• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS: Incko umanjuje značaj Fiskalnog savjeta

Republika Srpska nezadovoljna nametnutim Zakonom o podjeli sredstava koja je BiH dobila sukcesijom bivše SFRJ. Vlada RS: Brčko nije bilo u igri!

 RS: Incko umanjuje značaj Fiskalnog savjeta Izvor: MONDO

Nametanjem Zakona o podjeli sredstava koja je BiH dobila sukcesijom bivše SFRJ i njegovom eventualnom primjenom krše se neki od osnovnih principa na kojima BiH funkcioniše, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srpske (RS).

U saopštenju se ističe da se donošenjem rješenja koja su suprotna zaključcima usaglašenim i usvojenim na sjednici Fiskalnog savjeta BiH još jednom potvrđuje teorija o pokušajima umanjenja značaja ove institucije.

"Ovakvo zakonsko rješenje je neprovodivo, jer je u koliziji sa druga dva zakona koji definišu raspodjelu sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), odnosno nije u skladu sa Ustavom BiH i ustavnim uređenjem entiteta, iz čega jasno proizlazi da se ne smije izvršiti bilo kakvo nametnuto poravnanje sa jedinstvenog računa UIO što bi za posljedicu moglo eventualno da ima dovođenje u pitanje i sistema indirektnog oporezivanja u BiH", ističe se u saopštenju.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade RS napominju da je ovakav zakon neprovodiv, jer podrazumijeva izmirenje preko jedinstvenog računa UIO i dovodi se u koliziju sa primjenom Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli sredstava.

"Sredstva od sukcesije su uplaćena na račun sredstava dobijenih od sukcesije i privatizacije BiH (escrow) i sa tog računa sredstva su prenesena na escrow račun RS i nije ih moguće namiriti preko jedinstvenog računa UIO. Takav povrat sredstava, sa stanovišta njegove primjene, bio bi računovodstveno neispravan i takvim aktivnostima ne bi pravilno bilo izvršeno bilansiranje i računovodstveno evidentiranje", navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko nametnuo je prošle sedmice Zakon o podjeli sredstava koje je BiH dobila sukcesijom bivše SFRJ po kome bi oko 170,9 miliona KM trebalo da podijele država, entiteti i distrikt Brčko, a ne po principu kako je to ranije utvrđeno na sjednici Fiskalnog savjeta BiH kada je dogovoreno da se raspodjela sredstava izvrši na način da RS pripada 35 odsto, a Federaciji BiH 65 odsto navednih sredstava.

Fiskalni savjet BiH je u februaru ove godine usvojio Protokol o privremenom rasporedu sredstava dobijenih po osnovu Sporazuma o pitanju sukcesije kada je i dogovoreno da se naknadno, upućivanjem Zakona u proceduru, potvrdi ovaj način raspodjele.

S obzirom da je socijalna politika, odnosno razvojna komponenta u potpunosti u nadležnosti entiteta i da je sa stanovišta uticaja finansijske krize i trenutne situacije u zemlji bilo neophodno izvršiti raspodjelu sredstva entitetima prije usvajanja Zakona, o čemu se se sve strane usaglasile, Fiskalni savjet je i donio Odluku o privremenoj raspodjeli.

Izmijenjen prijedlog Zakona gdje su u raspodjelu pored entiteta uključeni i država i distrikt Brčko utvrđen je i na 98. sjednici Savjeta ministara preglasavanjem što je automatski značilo kršenje postignutog dogovora na Fiskalnom savjetu BiH, tijelu koje je ustanovljeno Zakonom kako bi vršilo fiskalnu koordinaciju unutar BiH.

Eventualna primjena nametnutog Zakona bi podrazumjevala da RS vrati oko deset miliona KM u periodu od 1. januara pa do 31. marta 2010. godine u jednakim ratama, s tim da se taj iznos sa jedinstvenog računa UIO uplaćuje na račun zajedničkih institucija BiH i distrikta Brčko.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE