• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Incko, zaustavite etničko čišćenje!"

Sprski povratnici iz Kalesije protestvovali ispred zgrade Opštine u ovom mjestu iskazavši nezadovosljstvo zbog rješavanja povratničkih problema.

 "Incko, zaustavite etničko čišćenje!" Izvor: MONDO

Skupu je prisustvovalo veoma malo povratnika. Transparenti na kojima je pisalo: ''Gospodine Incko, zaustavite etničko čišćenje i iseljavanje Srba iz opštine Kalesija'', ''Stop diskriminaciji nad Srbima'' novinarima su dati da ih slikaju tek nakon završetka skupa.

''Malo nas je, pa nismo smjeli da ih (transparente) nosimo'', obrazložio je jedan od učesnika skupa.

Živoin Miljanović, predsjednik Srpskog građanskog vijeća Kalesija koje je organizator protestnog skupa, rekao je novinarima da se povratnički problemi, kojih ima isuviše dosta, uopšte se ne rješavaju.

''Srpskom pravoslavnom groblju u Gojčinu povratnici ne mogu prići da zapale svijeće, polože cvijeće ili sahrane srodnika, jer je Bošnjak zagradio prilazni put, a deponija smeća u blizini povratničkog mjesta Zelina je aktivna, dok istovremeno nikom iz opštinske vlasti ta pitanja ne rješava'', rekao je Miljanović.

On je dodao da su pojedini putni pravci prema srpskim mjestima totalno propali i naglasio da u opštinskoj administraciji nije zaposlen ni jedan Srbin, što se ničim ne može pravdati.

''O povratničkim problemima upoznali smo sve strukture vlasti - od opštine Kalesija, Tuzlanskog kantona, federalne Vlade, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH do visokog predstavnika, ali nema pomoći, iako smo naveli da je ovdje na sceni prisutno etničko čišćenje'', naglasio je Miljanović.

Iznoseći podatak da je u toku rata na području opštine Kalesija devastirano oko 1 300 kuća, od čega je oko 670 porušeno, Miljanović je rekao da je obnovljeno oko 300 stambenih jedinica, ali ne stvarnim povratnicima, nego onima koji nemaju status raseljenog lica, jer povremeno navraćaju u svoja rodna mjesta.

On je rekao da, prema podacima Srpskog građanskog vijeća, na području opštine trenutno živi oko 350 lica srpske nacionalnosti, dok opština navodi podatke da se vratilo oko 670 Srba na svoja imanja, čime direktno obmanjuju javnost, pa i međunarodnu zajednicu.

Pomoćnik načelnika opštine za opštu upravu i raseljena lica Hazim Jusufović rekao je novinarima da je održivi povratak u nadležnosti resornog ministarstva BiH, kao i entiteta i kantona, ali da i opština Kalesija izdvaja sredstva za održiv povratak.

''Od ukupnih sredstava koja se ulažu u povratak, u 2008. godini obezbijedili smo sa svih nivoa vlasti oko 900.000 KM, od čega je iz budžeta opštine izdvojeno 30.000 KM'', rekao je Jusufović.

On je dodao da je i za ovu godinu planirano sa svih nivoa vlasti oko 1,1 milion KM za povratak, od čega je opština obezbijedila 40.000 KM, podsjetivši da opštinski budžet za ovu godinu iznosi oko osam miliona KM.

''Svjesni smo problema koji navode Srbi povratnici, ali su u toku aktivnosti da se ti problemi riješe'', rekao je Jusufović i dodao da Srbi ne mogu da shvate koji je put rješavanja svih tih njihovih problema.

Ističući da opština Kalesija preduzima sve što je u njenoj nadležnosti, Jusufović je rekao da je tačno da u opštini ne radi ni jedan Srbin, ali je tu opština nemoćna jer se niko od njih ne prijavljuje na raspisane oglase.

Povratnik u Mjesnu zajednicu Jeginov Lug Jovo Marković rekao je da opštinske vlasti ne pomažu povratak Srba.

"Bavili bi se poljoprivredom jer raspolažemo zemljom kao pola opština Kalesija, ali nemamo mehanizaciju, stoku i sve drugo što je usko vezano za održiv povratak'', rekao je Marković.

On je iznio podatak da je u Jeginovom Lugu prije rata bilo oko 160 kuća, a sada samo oko 25 obnovljenih stambenih jedinica, u kojima živi uglavnom starija generacija.

Mile Popović, povratnik u Gojčin, rekao je da su mu djeca, od kojih je jedno bilo učitelj, otišla iz ovog mjesta jer nisu mogla da nađu zaposlenje.

Ističući da je u Gojčinu prije rata bilo najmanje 30 porodica, Popović je rekao da sada ima manje od deset domaćinstava, u kojima žive uglavnom starijih lica.

On je dodao da od opšine Kalesija nisu dobili nikakvu pomoć.

U organizaciji Srpskog građanskog vijeća, sutra će Srbi povratnici u Kalesiju i druga mjesta Tuzlanskog kantotna održati protestni skup 12.00 sati ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, jer su nezadovoljni rješevanjem povratničkog statusa.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE