• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kablovski operateri neće ukinuti "Novu TV"

Korisnici kablovskih operatera u BiH moći će da gledaju program Nove TV uz zatamnjenja određenih sadržaja.

 Kablovski operateri neće ukinuti "Novu TV" Izvor: MONDO

Hrvatska komercijalna televizija donijela je u utorak odluku o hitnoj zabrani emitovanja svog programa na području BiH. Međutim, korisnici kablovskih televizija moći će da gledaju program Nove TV, s tim da će biti zatamnjena serija "Najbolje godine", rekao je Aco Kabanica, vlasnik "Elta-kabela".

"Ako želimo dugoročno da omogućimo gledanje Nove TV u Banjaluci, odnosno da kablovski operateri u BiH prenose njen program, Nova TV mora dati svoj potpis, a ako ne bude dala potpis program se neće moći dugoročno gledati", objasnio je Kabanica za banjalučki "Fokus", te dodao da dugoročno gledano ako ova televizija ne promijeni svoje mišljenje moraće se zatamniti program i neće biti signala.

Kako je istakao, Nova TV ovakvu odluku nije donijela zbog svoje vlastite želje.

"Dosadašnja praksa pokazala je da ovakvim odlukama o zabrani prethodi prijetnja nekoga da je kršeno autorsko pravo", kazao je Kabanica.

Na pitanje ima li podataka o tome ko zastrašuje Novu TV, Kabanica je rekao da trenutno nema informacija o ovome, ali da će nastojati dobiti podatke.

Vlado Slišković, pravni zastupnik Asocijacije kablovskih operatera, kaže da je dopis Nove TV pravno neutemeljen, jer se radi o reemitovanju programskih sadržaja Nove TV, a ne o emitovanju.

"Nova TV ima pravo emitovanja na području Hrvatske, ali ne drži prava reemitovanja njihovog programskog sadržaja za druge države. Ovo pravo reemitovanja putem kablovskog sistema isključivo imaju kolektivna društva, odnosno "Agicoa" koja ima pravo na sva audio-vizuelna djela, koja su sadržana u programima Nove TV. Ovaj program sadrži i muzička djela, tako da pravo na reemitovanje muzičkih djela drži "Sine Qua Non", precizirao je Slišković.

On je naglasio da Nova TV ima samo pravo na svoje emisije, kao što su vijesti ili sport i da to može zabraniti.

"Ovaj dopis ne obavezuje naše operatere i oni će i dalje distribuisati programske sadržaje Nove TV, a ako oni budu tražili da im zatamnimo vijesti, mi ćemo to i uraditi", istakao je Slišković.

Rukovodilac Odjela za odnose s javnošću u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, Amela Odobašić, kaže da RAK nije nadležan da djeluje u ovom slučaju i to je isključivo pitanje koje trebaju riješiti Asocijacija kablovskih operatera i Nova TV, ali da su dobili ovu obavijest od Nove TV.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE