• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjački vrh na crno prodaje oružje!?

"Bakir Izetbegović glavna je karika u švercu oružja iz BiH, u kojem nekolicina bošnjačkih političara već godinama zarađuje milione, piše “Press RS.”

 Bošnjački vrh na crno prodaje oružje!? Izvor: MONDO

Izetbegović, funkcioner Stranke demokratske akcije i sin nekadašnjeg bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića, glavni je organizator nelegalnog izvoza naoružanja iz BiH, tvrdi za ovaj list analitičar i ekspert za bezbjednost Dževad Galijašević!.

On ističe da uz Izetbegovića, crno tržište oružja kontroliše i Hasan Čengić, bivši visoki funkcioner SDA, a svoje tvrdnje potkrepljuje dokumentima relevantnih svjetskih institucija, ali i domaćih organa, iz kojih su vidljive brojne malverzacije u postupku prodaje naoružanja, što bi, po svim standardima NATO-a, moralo biti strogo kontrolisano.

Galijašević tvrdi da nema nikakve sumnje da su, osim Izetbegovića i Čengića, u cijeli posao umiješani i neki najistaknutiji bošnjački zvaničnici koji trenutno zauzimaju visoke pozicije u zajedničkim organima.

Član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić takođe ističe da je Izetbegović u proteklom periodu bio umiješan u šverc naoružanja i da je uticao na prikrivanje istrage o nestanku raketa tipa “skad", koje su bile smještene u podzemnim skladištima fabrike “Pretis" u Vogošći.

Prema njegovim tvrdnjama, u tim skladištima bilo je 26 projektila, a sada se nalazi samo 20.

Dževad Galijašević ističe da je najproblematičniji segment nezakonitog izvoza naoružanja vezan za rakete “SA7", takozvane strele, koje je BiH posjedovala i koje su morale, po zahtjevu Amerikanaca, da budu uništene još 2001. godine.

“Međutim, Ministarstvo odbrane BiH je krajem 2008. godine raspisalo zvaničan tender za prodaju tih raketa! Dakle, sedam godina nakon što je trebalo da budu uništene, BiH namjerava da proda određenu količinu tih raketa. Amerikanci nisu badava tražili njihovo uništavanje, jer je utvrđeno da su one veoma pogodne za izvršavanje terorističkih napada. Korišćene su u nekoliko navrata, naročito u nekim afričkim zemljama “, kaže za isti list Galijašević.

Vojni analitičar Gostimir Popović kaže da nema dileme da je prodaja velike količine naoružanja i druge vojne opreme nešto starijeg datuma pod potpunom kontrolom određenih grupa iz Sarajeva.

“Problem je što se u tom poslu prodaje i određeno naoružanje koje je RS unijela u zajedničku vojsku, a RS od toga nema ništa, jer pare završavaju u privatnim džepovima. Pored toga, činjenica je da je dobar dio tog naoružanja vrlo pogodan za korišćenje u terorističkim napadima, i to unosi posebno svjetlo u cijeli problem i ozbiljno ugrožava mir u regionu i cijelom svijetu”, ocjenjuje Popović.

On ističe da postoji dopis agencije “Difens sistem limitid", koja obavlja određene poslove za ministarstvo odbrane Kanade, u kojem se 30. decembra prošle godine upozorava Ministarstvo odbrane BiH na to da ne bi bilo dobro da se “strele" ponude na tenderu.
“To je očigledan dokaz da BiH još raspolaže tim raketama, ali da niko ne zna koliko ih ima i gdje su uskladištene. U tom dopisu navodi se da je ta agencija spremna da dogovori fer cijenu za te rakete i da onda nađe “siguran dom" za njih, kako ne bi pale u pogrešne ruke. Oni bi doveli i tehničara koji bi ih deaktivirao, kako bi se mogle koristiti za obuku”, kaže Galijašević.

Na tržištu naoružanja u BiH, tvrdi , vlada potpuni haos i dok se ne uđe u srž cijele priče, prosto ne može se vidjeti ni “ko pije, a ni ko plaća".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE