• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tuzla tužila Dodika

Opština Tuzla podnijela krivičnu prijavu protiv premijera Srpske zbog, kako je zvanično saopšteno, uvredljive retorike.

 Tuzla tužila Dodika Izvor: MONDO

U skladu sa zaključcima Opšinskog vijeća Tuzla, usvojenim na sjednici 16. septembra, Tuzla je i zvanično putem Opšinskog pravobranilaštva podnijela krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, prenijela je Fena.

Prijava je proslijeđena , Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, Okružnom tužilaštvu u Bijeljini i Tužilaštvu BiH u Sarajevu, a zbog, kako je saopšteno, uvredljivih izjava u vezu sa ubistvom civila na tuzlanskoj Kapiji i sarajevskim Markalama.

Prethodno je predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović takođe podnio krivičnu prijavu protiv premijera RS za “krivična djela pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela", te "zloupotrebu položaja ili ovlašćenja".

U Tužbi, Ajanović je naveo na okolnost da je Dodik, “bezobzirno negirajući zločine protiv čovječnosti, javno priznao da će ometati Sud BiH u postupcima ratnih zločina, ističući posebno neizvršenje kazne za Novaka Đukića, koji je osuđen za ratni zločin na tuzlanskoj Kapiji.”

Pored zahtjeva za hitan sastanak Komisije za istinu o Tuzli i zahtjeva Opšinskom vijeću Tuzla da se usaglasi odbrambena strategija protiv “antidržavnih centara, koji u službi aboliranja 'četništva' i agresije lažiraju činjenice o stradanju tuzlanske mladosti”, Ajanović je Tužilaštvo BiH obavijestio da "Dodik čini krivična djela u jasnoj namjeri da u slučajevima 'Kapija' i 'Markale' ometa krivični proces dokazivanja zločina protiv čovječnosti, te ratnog zločina protiv civilnog stanovništva."

U saopštenju BOSS-a navedeno je da Dodik tako čini krivično djelo “ometanje rada pravosuđa” za što je propisana kazna zatvora do deset godina.

Dodik je novinarima u Bijeljini na svečanosti uručivanja članskih karata za 500 novih članova SNSD-a, rekao:

"Kao što su inscenirane Markale koje su poslužile za izolaciju srpske strane, tako mnoge analize govore da se i tamo radi o podmetnutoj eksploziji, jer je dan ranije u centru za obuku muslimanske vojske u Živinicama od eksplozije stradao značajan broj momaka. Oni su dovezeni mrtvi i inscenirana je situacija, a onda se postavlja pravosudni sistem da to i potvrdi”, rekao je tada Dodik.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE