• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Kome ne odgovara istina?

Premijer RS smatra da svi koji su počinili zločine moraju odgovarati i potraga za njima treba da traje sve dok su biološki živi

 Dodik: Kome ne odgovara istina? Izvor: MONDO

Svi zločini moraju biti rasvijetljeni, svi koji su ih počinili moraju odgovarati za to, bez obzira na naciju i vjeru i potraga za njima treba da traje sve dok su biološki živi, izjavio je danas predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.

Reagujući na kritike nakon izjave da su slučajevi "Markale" i "tuzlanska Kapija " inscenirani, Dodik je rekao da je ta izjava bila u funkciji poziva da se dođe do istine o zločinima i procesuiranja stvarnih izvršilaca.

On je rekao da ne zna koji dio tog stava ne odgovara onima koji su zbog te izjave podnijeli prijavu - da li onaj o rasvjetljavanju zločina ili o počiniocima.

"Ako je svima stalo do istine i pravde, a svi se kunu da jeste, zašto se onda ne dozvoljava da do te istine i dođemo", upitao je premijer RS.

On je podsjetio da je pozivao i međunarodni tim stručnjaka da izvrši nezavisnu ekspertizu oba pomenuta slučaja.

"Kakav god nalaz bude, mi ćemo ga prihvatiti. Ali - nismo više spremni da prihvatimo `istinu` po principu: mi znamo šta je istina, a vaše je samo da priznate krivicu", poručio je Dodik.

"Izvinite, da li je zabranjeno govoriti o nalazima vještaka, analizama balističara i drugih stručnjaka, koji su iznijeli ozbiljne sumnje u događaje na pomenutim mjestima. Zašto onda ne podnesu i krivičnu prijavu protiv sudije Haškog suda koji je ne tako davno postavio pitanje ko je zaista počinio zločin na Markalama?", upitao je premijer RS.

Komentarišući proteste nevladinih organizacija i logoraša 11. septembra u Sarajevu zbog neprofesionalnog i pristrasnog rada Tužilaštva i Suda BiH, Dodik je, kako kaže, kroz konkretne primjere argumentovao gotovo ignorantski odnos Suda i Tužilaštva BiH prema srpskim, pa i hrvatskim žrtvama.

"Svako ko je dobronamjeran u ovoj zemlji dobro zna kakav je moj stav o počinjenim zločinima u BiH u proteklom ratu, kao i o onima koji su te zločine počinili. To sam bezbroj puta ponovio od završetka rata do danas", istakao je Dodik.

Premijer Dodik izjavio je nedavno da u potpunosti podržava Savez logoraša RS čiji su članovi protestovali pred Sudom BiH, navodeći da su taj sud i Tužilaštvo BiH vještačke tvorevine nametnute zakonom visokog predstavnika u BiH.

''Moja podrška logorašima apsolutno je jasna. Na njihovom primjeru vidi se koliko su bile zaobiđene njihove patnje i kako se favorizuje samo jedna krivica'', rekao je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE