• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS odbacila Inckove zaključke

Vlada RS ne prihvata nametnute zakone u oblasti elektroenergetskog sektora i najavljuje tužbe protiv visokih predstavnika.

 Vlada RS odbacila Inckove zaključke Izvor: MONDO

Vlada RS utvrdila je na sjednici održanoj u četvrtak četrnaest zaključaka koji se odnose na zakone koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u oblasti elektroenergetskog sektora u kojima se naglašava da ne prihvata da se mijenja način odlučivanja i uvodi princip proste većine u "Elektroprenosu BiH".

Vlada RS naložila je članovima u organima "Elektroprenosa BiH" iz RS da ne učestvuju u radu ove kompanije, a članovi Upravnog odbora iz RS se posebno zadužuju da ne učestvuju u radu ovog odbora dok članovi Skupštine akcionara ili njihovi zastupnici ne usaglase načine i pristupe za rješavanje problema u "Elektroprenosu BiH".

Ministar industrije, energetika i rudarstva Slobodan Puhalac rekao je da je jedan od zaključaka Vlade da ne prihvati pokušaj visokog predstavnika da 18. septembra nametne zakone s obzirom da su u suprotnosti sa odlukom Fiskalnog savjeta BiH o raspodjeli sredstava sukcesije, važećim zakonima o državljanstvu i pravilima korporativnog upravljanja, kao i sa osnovnim principima za otvaranje tržišta električne energije i istakao da ih RS neće implemetirati.

"Vlada će kod nadležnih sudova pokrenuti sudske sporove i podnijeće prijave protiv svih visokih predstavnika u BiH u zemljama iz kojih dolaze za kršenje Dejtonskog sporazuma", izjavio je Puhalac novinarima.

On je dodao da se s tim u vezi nalaže Ministarstvu pravde da obezbijedi potrebnu dokumentaciju za pripremu tužbi.

"Istovremeno će Vlada razmotriti sve mogućnosti za zaštitu svojih prava pred Evropskim sudom za ljudska prava u Starzburu", naglasio je Puhalac.

Ministar Puhalac je istakao da će Vlada RS tražiti zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS za 30. septembar na kojoj će biti razmatrana informacija o zakonima koje je pokušao da nametne Incko.

Ovaj zaključak sa obrazloženjem biće dostavljen Evropskoj komisiji, Evropskim parlamentu, generalnom sekretaru UN, svim potpisnicima i garantima Dejtonskog sporzuma sa ciljem ukazivanja na permanentno kršenje ovog sporazuma.

Puhalac je rekao da je Vlada naložila "Službenom glasniku" da ne objevljuje zakone i odluke koje je donio visoki predstavnik, a koji se odnose na zakone RS.

Vlada RS je, kao strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, dala mandat viskom predstavniku u BiH da tumači isključivo Aneks tog sporzuma i konstatovala da je visoki predstavnik u Bih prekoračio ta i bonska ovlaštenja kojima nije dobio pravo da nameće zakone.

Prema Puhalčevim riječima, Vlada konstatuje da su zakoni koje je pokušao nametniti Incko u oblasti elektroenergetskog sektora u suprotnosti sa evropskom direktivom 2003/54 EC koja je osnov za uređenje elektroenergetskog sektora.

On je dodao da bi eventualna primjena naloga nanijela štetu RS u iznosu od 16 miliona KM.

OHR: Zaključci Vlade RS osporavaju Dejtonski sporazum

OHR je saopštio da današnji zaključci Vlade Republike Srpske (RS) direktno osporavaju Dejtonski mirovni sporazum, uključujući Konačnu arbitražnu odluku za Brčko iz 1999. godine.

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira sastaće se sutra i razmotriti ove zaključke, najavljeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik Valentin Incko očekuje da se Vlada RS, kao jedan od vlasnika "Elektroprenosa BiH", aktivno uključiti u rješavanje nakupljenih problema u ovoj kompaniji.

"Svako jednostrano povlačenje iz ove kompanije je nezakonito", rekao je novinarima direktor komunikacija OHR-a Frane Maroević.

On je obrazložio da je približavanje isteka mandata generalnog direktora "Elektroprenosa BiH" Dušana Mijatovića bilo prijetnja za dalje pogoršanje situacije u Kompaniji i da je to potencijalno ugrožavalo kontinuitet snabdijevanja elektirčnom energijom građana BiH.

Zbog toga je, prema riječima Maroevića, Incko 18. septembra, prije isteka mandata generalnom direktoru, donio odluku da mu produži mandat i osigura kontinuirani rad "Elektroprenosa BiH".

Maroević tvrdi da je nepoznata sudbina oko 150 miliona KM sredfstava koja bi se trebala nalaziti na računu Kompanije i predviđena su za ulaganja.

Iz OHR-a sugerišu da javnost treba da dobije odgovore na pitanja zašto nisu izvršene revizije poslovanja "Elektroprenos BiH" koliko se novca nalazi na računu Kompanije i da li je on nezakonito trošen ili prenošen sa računa.

Maroević je podsjetio da je međunarodna zajednica uložila stotine miliona evra u obnovu i modernizaciju elektroenergetske infrastrukture u BiH, te da im sada nije jasno zašto se narušava ova uspješna kompanija.

"RS je dobila 3,4 miliona KM u 2007. godini i 2,1 milion KM u 2008. godini na ime poreza na dobit jer je sjedište Kompanije u Banjaluci, dok Federacija BiH nije dobila ništa, a 2006. i 2007. godine `Elktroprenos BiH" je više investirao u infrastrukturu za prenos leketrične energije u RS nego u FBiH", rekao je Maroević.

On je podsjetio da je Incko jednostavno produžio postojeći mandat generalnog direktora i dodao da mora postojati mehanizam da Kompanija funkcioniše i ako Mijatović, kako je rekao, odluči da se ne bavi ovim poslom.

Visoki predstavnik u BiH nametnuo je 18. septembra zakone kojima se reguliše rad kompanije "Elektorprenos" na nivou BiH, a Vlada RS odbacila je te odluke kao zadiranje u vlasničke odnose i kršenje prava akcionara koja štite međunarodne norme.

Vlada je za svoj postupak dobila potpunu podršku svih institucija u RS i kadrova iz RS na svim nivoima vlasti u zajedničkim institucijama BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE