• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen Nacrt zakona o RTRS

Narodna skupština Republike Srpske (RS) na sjednici u četvrtak usvojila je Nacrt zakona o dopuni Zakona o Radio-televiziji RS (RTRS)

 Usvojen Nacrt zakona o RTRS Izvor: MONDO


Nacrtom ovog zakona propisuje se da RTRS može raspolagati nepokretnom imovinom samo uz saglasnost parlamenta Srpske.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Vlado Prpoš rekao je da se u Zakonu u dijelu u kojem stoji da je RTRS samostalna u obavljanju djelatnosti kao što su ''upravljanje i raspolaganje imovinom'', poslije riječi ''raspolaganje'', dodaje riječ ''pokretnom''.

Osim toga, naveo je Prpoš, dodaje se novi stav koji glasi da ''RTRS može raspolagati nepokretnom imovinom samo uz prethodno pribavljenu saglasnost Narodne skupštine RS''.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić dostavio je poslanicima pismo koje mu je uputio prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan, u kojem izražava bojazan u vezi s Nacrtom zakona o dopuni Zakona o radio-televiziji RS (RTRS) koji predviđa da parlament Srpske mora prethodno dati svoj pristanak da bi RTRS raspolagao nepokretnom imovinom.

Gregorijan je u pismu naveo da predloženi amandman koji je usvojila Vlada RS nije u skladu sa odredbama Zakona o javnom RTV sistemu BiH, pošto nadležnosti korporacije javnih RTV servisa na nivou BiH uključuju i pravo raspolaganja.

''Zato, ako bi ga usvojila Narodna skupština RS, postojao bi rizik da ovaj amandman blokira konačno osnivanje i funkcionisanje korporacije i kao takav predstavljao bi ozbiljnu smetnju reformi javnog sistema emitovanja'', ocijenio je Gregorijan.

On smatra da bi to bilo i u suprotnosti sa zahtjevom sadržanim u Evropskom partnerstvu za BiH da u potpunosti provede zakonodavstvo iz oblasti javnog emitovanja.

''Iz navedenih razloga, bilo bi najbolje ako Vladin amandman ne bi bio usvojen'', poručio je Gregorijan predsjedniku Narodne skupštine RS.

Gregorijan podsjeća da Zakon o javnom radio-televizijskom sistemu BiH definiše odnos javnih RTV servisa i utvrđuje da su ti servisi obavezni da osnuju korporaciju na nivou BiH koja je nadležna za upravljanje imovinom i tehničkim resursima.

On je naveo da je korporacija obavezna i da obezbijedi zajedničko korišćenje tehničkih, finansijkih i ljudskih resursa, te da koordiniše upotrebu i upravljanje tehničkim resursima, imovinom i informatičkom infrastrukturom.

Radojičić je rekao da je poslanike obavijestio o pismu koje je poslato 31. jula i da im ga je dostavio na njihov zahtjev.

Gregorijan je naveo da je upoznat i da su zvaničnici Vlade RS na ''visokim položajima'' sugerisali da Narodna skupština usvoji zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom RS koji je donio visoki predstavnik, kako bi ga zatim izmijenili ili poništili, radi ukidanja zabrane raspolaganja državnom imovinom unutar RS.

"Takva aktivnost bi dovela do velikih komplikacija u ispunjavanju cilja državne imovine koji je postavio Uravni odbor Savjeta za provođenje mira, te bi isključila pozitivnu ocjenu situacije u BiH na osnovu potpunog poštivanja Dejtonskog sporazuma, koja je potrebna da bi se postigao drugi uslov za tranziciju OHR-a", stav je Gregorijana.

Za poljoprivredu šest umjesto dosadašnjih četiri odsto budžeta

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su u četvrtak Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o obezbjeđenju i usmjeravanju sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoje Bratić rekao je da se izmjenama i dopunama ovog zakona pristupilo zbog potrebe usaglašavanja sa Strategijom razvoja poljoprivrede RS do 2015. godine i da je prema njemu za poljoprivredu projektovano šest umjesto dosadašnjih četiri odsto domaćih prihoda budžeta i drugih izvora.

"Ovim izmjenama i dopunama regulisano je da će se podsticaji za razvoj poljoprivrede i sela finansirati iz budžeta RS i drugih izvora. U praksi se dobro pokazalo donošenja Plana upotrebe sredstava koji sadrži godišnji iznos i raspored sredstava po pojedinim namjenama i koji se donosi za svaku budžetku godinu, te se ovim zakonom briše donošenje Programa upotrebe sredstava", rekao je Bratić.

Zbog nepredvidivosti poljoprivredne proizvodnje i njenog sezonskog karaktera, zakonom se definiše mogućnost preraspodjele planiranih sredstava između pojedinih namjena.

Poslanici su jednoglasno usvojili i Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE