• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protestima brane domaće

Više od 500 poljoprivrednih proizvođača protestvovalo ispred zgrade suda u Sarajevu. Učesnici su nosili parole i slike sudija Ustavnog suda BiH.

 Protestima brane domaće Izvor: MONDO

Oko 500 poljoprivrednika okupilo se ispred sjedišta Ustavnog suda BiH u Sarajevu, s ciljem pritiska na ovu instituciju da na sjednici donesu konačnu odluku o Zakonu o zaštiti poljoprivredne proizvodnje, što se kasnije i desilo. Ustavni sud osporio je pomenuti zakon, uprkos protestima poljoprivrednika pred tom institucijom.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejića rekao je da očekuje od Ustavnog suda BiH, čija je sjednica počela, da obavijesti poljoprivrednike da je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje ustavan.

"Protesti poljoprivrednika traju već 1 553 dana. Ovaj dan će sigurno značiti za budućnost poljoprivrede, a i ukupne privrede u BiH", istakao je Pejić u obraćanju poljoprivrednicima koji su se okupili poslije 10.00 časova.

On je rekao da je došlo više od 30 autobusa poljoprivrednika iz svih krajeva BiH i zahvalio poljoprivrednicima iz RS, koji u vrijeme trajanja protesta u Sarajevu, održavaju konferenciju za novinare u Banjaluci.

"Predstavnici poljoprivrednih sindikata iz Srbije i Hrvatske došli su da nam daju podršku. Nije riječ o našem bojkotu hrvatskih i srpskih proizvoda niti želimo da rušimo međunarodne sporazume. Želimo samo ravnopravnost", naveo je Pejić.

On je naglasio da se iz izvještaja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa vidi da u poljoprivredi BiH vlada, kako je naveo, katastrofalno stanje, o kome ćute političari, parlament, mediji i svi ostali.

Pejić je rekao da se dvije milijarde deficita KM iz prošle godine pretočilo u dvije milijarde i četristo miliona, a da je pokrivenost uvoza izvozom samo 15 odsto.

"Preko uvoznih lobija u najvišim institucijama zakonodavne i izvršne vlasti štitimo radna mjesta u susjednim zemljama. Ovo je politički problem", ocijenio je Pejić.

Poljoprivrednici nisu, kako su najavili, na protest dovezli krave da ne bi, prema Pejićevim riječima, ugrozili skup.

Policija je ispred zgrade i ulaza u Ustavni sud postavila zaštitnu ogradu. Nije dozvolila podjelu prehrambenih proizvoda živih pilića, jaja, brašna uz obrazloženje da bi to moglo da izazove nerede..

Pogledajte fotogaleriju.

(Srna, foto FTV)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE