• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policije dogovorile: Baza u Sarajevu!

Ministri unutrašnjih poslova RS i FBiH dogovorili da sjedište servera za razmjenu podataka između policijskih agencija u BiH bude smješten u Sarajevu

 Policije dogovorile: Baza u Sarajevu! Izvor: MONDO

Sjedište servera za razmjenu podataka iz policijskih evidencija biće u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH u Sarajevu, sporazum je postignut danas u Banjaluci na ministarskoj konferenciji, koju je sazvao predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

"Ovo je jedan od dobrih poteza i dobra vijest za nas u BiH i Brisel'', saopštio je Špirić danas novinarima u Banjaluci nakon ministarskog sastanka.

On je rekao da će naredne srijede, 30. septembra, biti održana sjednica Savjeta ministara BiH na kojoj će biti potpisan ovaj sporazum između policijskih tijela.

Prema njegovim riječima, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela se razvija i treba da uspostavi sve kapacitete kako bi mogla uspješno da obavlja razmjenu podataka iz policijskih evidencija.

"Mislim da je ovo jedno od logičnih rješenja, jer razmjena podataka u vezi s policijskima agencijama mora biti tačno u okviru policijske agencije, a ne u okviru ministarstva ili nepolicijske agencije'', naglasio je Špirić.

Špirić je rekao da je sretan što je današnja ministarska konferencija imala rezultata i postignut dogovor o ovom pitanju.

On je izrazio zahvalnost svima koji su dali konstruktivan doprinos u posljednja dva mjeseca uporno radeći i iza zatvorenih vrata, vodeći teške političke debate radi pronalaska rješenja.

Govoreći o preostalim uslovima iz "mape puta" koje BiH mora ispuniti radi liberalizacije viznog režima, Špirić je rekao da preostaje da Savjet ministara BiH iduće sedmice potvrdi ovaj sporazum, te da usvoji strategiju borbe protiv pranja novca, nakon čega parlament BiH treba da usvoji zakonska rješenja koja su mu proslijeđena, a zatim očekujemo evaluaciju od briselske konferencije.

"Veoma je bitno da do 31.septembra taj dio uradimo i da stvorimo argumente prijateljima da podrže BiH u liberalizaciji viznog režima i da paralelno sa Srbijom i ostalim zemljama u regionu i građani BiH budu na bijeloj šengenskoj listi'', zaključio je Špirić.

U radu ministarskej konferencije učestvovali su i ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Muhidin Alić i zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE