• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Registar pedofila na dugačkom štapu?

Autor mondo.ba

Srpska ove godine neće dobiti registar pedofila, potvrdio je ministar pravde Anton Kasipović.

Da bi registar bio formiran najprije treba izmjeniti Krivični zakon, kaže Kasipović, zbog čega se ovih dana i vode razgovori sa stručnjacima iz oblasti krivičnog prava.

“Neophodno je mijenjati krivični zakon u više aspekata, budući da je to izuzetno, izuzetno važan i delikatan zakon smatramo da je bolje da izvršimo sve pripreme kvalitetno i da na izmjene zakona idemo u narednoj godini, nego da idemo po segmentima i da taj izuzetno važan zakon otvaramo s vremena na vrijeme”, naglasio je Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske, prenosi ATV.

Inicijativa za uspostavljanje registra pedofila potekla je od ombudsmana za djecu Republike Srpske. Nada

 Grahovac kaže da su registar, ipak, očekivali do kraja godine, ali da za sada imaju samo informaciju da je u toku formiranje radne grupe. I oni imaju nekoliko prijedloga za izmjene krivičnog zakonodavstva.

“Pa između ostalog, krivični zakon treba da kaže da ta lica ne mogu da rade sa djecom po bilo kom osnovu, a ne samo kad su zloupotrijebila službeni položaj. Krivični zakon treba da pooštri sankcije protiv počinilaca, prije svega minimalne kazne da budu veće. Krivičnim zakonom treba da se podigne dobna granica za dobrovoljni pristanak djece na seksualne odnose, ona je sad na 14 godina. Što je za nas apsolutno neprihvatljivo”, kategorična je Nada Grahovac, ombudsman za djecu RS.

Prema podacima MUP-a RS, najmanji broj krivičnih djela protiv polnog integriteta djece zabilježen je 2012. Tada se radilo o 13 slučajeva, koliko je već zabilježeno u prvih osam mjeseci ove godine.

“Što se tiče žrtava, maloljetnika, bilo je 12 lica koja su bila žrtve izvršenja ovih krivičnih djela, jedan maloljetni dječak i 11 maloljetnica, odnosno djevojčica”, izjavio je Milan Salamadija, portparol MUP RS.

Za sada su pedofili registrovani u standardnoj evidenciji osuđenih lica. Zvanični registar bi, vjeruju u ombudsmanu, pomogao u boljoj zaštiti djece.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE