• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Poziv ostaje otvoren

Autor mondo.ba

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da stav opozicije da ne dođe na sutrašnji sastanak razumije tako da oni nemaju želju da razgovaraju ili da se postigne dogovor. I pored toga, Dodik je opoziciju ponovo pozivao na razgovore.

 Savez za promjene odbio Dodikov poziv na sastanak Izvor: mondo.rs/arhiva

Izvor: mondo.rs/arhiva



"To je njihov odnos prema Republici Srpskoj i prema potrebi da Republika Srpska ima bazični dogovor", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je poručio da se, bez obzira ko je na kojoj poziciji, moraju vraćati političkom dogovoru u Republici Srpskoj i graditi konsenzus o pitanjima koja su važna za predstavljanje Srpske na nivou BiH i regiona, ali i za situaciju u Srpskoj.

"Spremni smo, kao vlast, da čujemo i njih o tome šta misle šta treba učiniti ovdje u Republici Srpskoj da bi se kretali bolje. To ne čujemo. Čujemo samo opštu galamu", rekao je Dodik.

On je dodao da predstavnici Srpske na nivou BiH ne mogu da isključuju predstavnike Republike Srpske, jer je to od ključne važnosti.

"Ne možemo da vam damo podršku ako nas isključujete iz komisija i donosite odluku bez predstavnika Srpske", istakao je Dodik.

On je naglasio da je zbog takvih pitanja želio razgovor, koji opozicija neće, ali je uvjeren da će do razgovora ipak nekada doći.

Dodik je rekao da će ih opet pozvati na razgovor, te da je spreman da razgovara sa njima o adekvatnom terminu.

On je rekao da je poziv političkim partijama nije uslijedio zbog toga što bi nešto mijenja ili se uplašio, a kako je čuo da se priča.

"Ne pripadam ljudima koji se plaše, a pogotovu ne bih trebalo da se plašim nekih koji misle da su neka veličina. Nisam se plašio daleko većih gromada u svom političkom životu, pa ne bi trebalo ni njih", rekao je Dodik.

On je zaključio da je poziv za sastanak bio običan politički, ljudski i odgovoran potez i poziv za dogovor.

"Oni su ga odbili i oni neka ga objašnjavaju", rekao je Dodik i dodao da ih ponovo poziva da razgovaraju.

OPOZICIJA ODBILA RAZGOVARE

Predsjednici stranaka okupljenih u Savezu za promjene odlučili su danas na sastanku da se neće odazvati pozivu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je zakazan za sutra u Banjaluci.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a kazao je da Savez za promjene konstatuje da predsjednik RS u prethodnom periodu nije ispunjavao obaveze iz Ustava RS da svojim djelovanjem izražava državno jedinstvo RS već je radio sve suprotno i svojim djelovanjem izazvao i produbio državno nejedinstvo u Republici Srpskoj, pišu Nezavisne novine.

Stav predsjednika stranaka okupljenih u Savez za promjene je da razlog takvog djelovanja vlasti u RS na čelu sa Miloradom Dodikom da se pokuša zamagliti činjenica da su Republiku Srpsku doveli u tešku ekonomsku i socijalnu situaciju, te da korupcija i kriminal razjedaju temelje RS.

"U ovakvim okolnostima ne postoje uslovi za civilizovan i produktivan dijalog sa predsjednikom RS, zbog čega se stranke iz Saveza za promjene neće odazvati pozivu na sastanak za koji nije definisan ni dnevni red", rekao je Bosić.

Bosić je rekao da će Savez za promjene tražiti od Vlade RS i institucija da se uspostavi mehanizam koordinacije između predstavnika RS koji djeluju u institucijama BiH i Vlade RS.

Kako je naglasio te koordinacije do sada nije bilo.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a rekao je da poziv na sastanak koji je uputio Milorad Dodik ne garantuje da je predsjednik RS odlučio da počne djelovati na ustavan način pogotovo jer je i nakon njegovog poziva nastavljeno iznošenje laži i neutemeljenih optužbi od strane predstavnika SNSD na račun predstavnika Saveza za promjene u institucijama BiH.

Ivanić smatra da sastanak sa predsjednikom RS ne bi donio ništa novo, jer, kako kaže Ivanić, nema uslova za konstruktivan dijalog.

"Mene ne interesuju manipulacije i ne želimo biti dio tih manipulacija", rekao je Ivanić.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a kazao je da ne misli da Savez za promjene treba mijenjati stav zbog "laži koje su prevršile mjeru“ i da ih je predsjednik RS na najružniji način okvalifikovao.

 "Nije nam potrebna politička debata jer neće proizvesti rezultat", smatra Čavić.

Lider radikala Milanko Mihajilica rekao je da je zajednički stav opozicije u RS da je stanje u RS nepodnošljivo i da će se u toku jeseni opozicija angažovati da se riješi to stanje i da se očekuje aktivnije djelovanje opozicije u NSRS.

On smatra da je vlast u RS odgovorna za stanje u RS u zadnjih 10 godina.

Adam Šukalo, predsjednik stranke Napredna Srpska smatra da je predsjenik RS prekršio svoju ustavnu nadležnost, da treba predstavljati jedinstvo u RS.

Svi lideri Saveza za promjene kazali su da sa radošću očekuju posebnu sjednicu NSRS i smatraju da će se na njoj stvari raščistiti.

Na upit novinara da Bosić kaže svoj stav kada je u pitanju eventualni ulazak SBB u Vijeće ministara, Bosić je rekao da on smatra da ne treba mijenjati ono što funkcioniše, a do sada se pokazalo da Vijeće ministara radi svoj posao kako treba.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

N.N.

Nisu ni potrebni, vjerovatno im Izetbegović nije odobrio. Ako im Bakir kaže ićiće u Istambul.

Gz

Vidi vidi opet se okupilo "bakirovo" jato. Nek je Bake zadovoljan a i mi smo kad ste sto dalje od nase Republike Srpske

MONDO REPORTAŽE