• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Milijardu evra za reforme u BiH"

Autor SRNA

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark izjavio je da su finansijske institucije i EU u naredne tri godine spremne da obezbijede milijadru evra podrške za sprovođenje reformi u BiH, te 500 miliona evra za infrastrukturne projekte.

Vigmark je istakao da je danas u Sarajevu imao odličan sastanak sa predsjednicima vlada Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem, te predsjedavajućim Savjeta ministra BiH Denisom Zvizdićem.

"Upravo smo imali odličan sastanak na kojem su Cvijanovićeva, Novalić i Zvizdić predstavili akcione planove za Reforsmku agendu predstavnicima EU i kolegama iz međunardnih finansijskih institucija, odnosno, Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnoj finansijskoj korporaciji (IFC) i Ambasade SAD", rekao je Vigemark novinarima.

On je naglasio da su vlade entiteta i Savjet ministara BiH uložili mnogo napora u sastavljanju i usklađivanju svakog od akcionih planova, ocijenivši da je to veoma dobrodošao izraz posvećnenosti reformama, saradnji u interesu svih građana u BiH.

Vigemark je istakao da je veoma rijetko u BiH da se može vidjeti na djelu takva vrsta posvećenosti, zbog čega je čestititao svim uključenim u taj proces.

"Svi znamo da međunarodne finansijske institucije, MMF, Svjetska banka i druge, rade na svojim aranžmanima sa BiH kako bi se obezbijedile strukturalne reforme. Reformska agenda je okrilje za brojne sporazume i akcione planove koji se razvijaju i provode", rekao je Vigemark.

Šef Delegacije EU je napomenuo da u sredstva koja su obećale finansijske institucije i EU ne ubraja investicije iz privtnih izvora, nakon što reforme konačno počnu da se provode u BiH, ističući istovremeno da će to biti i prilika za stvaranje novih radnih mjesta.

"Vidimo da Savjet ministara, Republika Srpska i FBiH napreduju jačanjem ekonomije i po prvi put približavaju se EU, a jedan od najznačajnih kriterijuma za predaju kredibilne aplikacije za člantstvo je napredak u sprovođenju Reformske agende", rekao je Vigemark.

On je dodao da je BiH napokon počela sustizati susjedne zemlje regiona u procesu evropskih integracija, izražavajući uvjerenje da će to biti istaknuto u ovogodišnjem Izvještaju o napretku za BiH.

"Ostalo je da se uradi još dosta posla, posebno u oblasti vladavine zakona, dok je u smislu socio-ekonomskih reformi Reformska agenda postavila istinske smjernice. Govorimo o poboljšanjima u poslovnom okruženju i stvaranju modernog tržišta rada koji će dovesti do stvaranja novih radnih mjesta u zemlji koja ima veoma visok stepen nezaposlenosti, posebno omladine", rekao je Vigemark.

Šef Delegacije EU istakao je da se u tom kontekstu govori o stvaranju nade za ljude u BiH da bi poželjeli da ostanu u ovoj zemlji.

"Govorimo o bolje usmjerenom socijalnom osiguranju, da pomoć vlada dobiju upravo lica kojima je i potrebna. Govorimo i boljoj kontroli javnih finansija i jačanju vladavine prava i smanjenju korupcije, te efikasnosti javne administracije", dodao je on.

Vigemark je napomenuo da su sva ta pitanja povezana i da se njima mora baviti zajedno, ali i da EU nema namjeru da centralizuje BiH i mijenja Ustav.

"Poštujemo naldežnosti svih institucija vlasti i apelujemo na političare da rade zajedno za zajedničko dobro. Mislim da su na pravom putu. Približavanjem evropskim standardima, ekonomija i dobro upravljanje su u interesu svima i tada su svi na dobitku", kaže Vigemark.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas da je BiH snažno opredijeljena za evropske integracije i da nastoji da stigne zemalje u regionu. Zvizdić je rekao da BiH namjerava da u narednih nekoliko mjeseci podnese aplikaciju za članstvo u EU.

"Kredibilno sprovođenje Reformske agende postavljeno je kao ključni uslov zaključka Savjeta za spoljne poslove EU. Optimizam da to možemo uraditi crpim iz današnjeg sastanka kada smo svi zajedno predstavili izvještaj o sprovedenim mjerama iz ove agende u skladu sa našim obavezama i nadležostima", rekao je Zvizdić novinarima u Sarajevu.

On je istakao da je tokom suserta konstatovano da se svi nalaze unutar predviđene dinamike koja je definisana akcionim planovima.

"Sigurni smo da ćemo do kraja godine moći opravdano reći da je veliki dio Reformske agende pretočen u regulatorni okvir i zakone, te da je počelo njihovo sprovođenje u praksi. Ako pogledamo osnovne ekonomske parametre možemo reći da ta realizacija daje prve rezultate koji govore o očekivanom ekonomskom oporavku zemlje", kaže Zvizdić.

On je najavio da će narednog mjeseca biti napravljen presjek stanja u smislu sprovođenja Reformske agende, te sačinjen izvještaj koji će, uz Izvještaj o napretku BiH, dati uvid u trenutni status reformskih aktivnosti.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je veoma produktivnim današnji sastanak u Sarajevu sa predstavnicima Svjetske banke i najavila za 17. novembar nastavak razgovora u Vašingtonu kada se očekuje konkretizacija određenih pitanja.

"Federali premijer Fadil Novalić i ja ćemo 17. novembra u Vašingtonu nastaviti razgovore sa Svjetskom bankom, gdje ćemo konkretizovati određene stvari, a već znamo za koje smo oblasti zaniteresovani. Očekujemo podršku za oblast zdravstva i željeznice i za reforme u njima", navela je Cvijanovićeva novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Svjetske banke.

Ona je rekla da je dogovoreno i kako nastupati u oblasti javne uprave.

"Otvoreni smo za Svjetsku banku u dugoročnom smislu kada je riječ o javnoj upravi da nam pomogne, s obzirom da Republika Srpska treba da donese Strategiju javne uprave. Kada je riječ o kratkoročnim mjerama, dva zakona idu uskoro u proceduru. Postoji čitav niz interaktivnih aktivnosti", kaže Cvijanovićeva.

Govoreći o današnjem sastanku sa šefom delegacije EU Larsom Gunarom Vigemarkom o Reformskoj agendi, Cvijanovićeva je navela da su svi učesnici pozitivno reagovali jer je to bila prva prilika da se zbirno analizira šta je svaki nivo vlasti uradio u vezi sa tim dokumentom i pitanjima bitnim za ciljeve iz njega.

"Imam pozitivno mišljenje o načinu kako smo analizirali stvari i definisali buduće korake. Postoji čitav niz teških mjera i koraka koji će se morati preduzeti", rekla je Cvijanovićeva novinarima, osvrćući se na sastanak na kojem je predstavljen Akcioni plan za Reformsku agendu.

Ona je podsjetila da u Narodnoj skupštini Republike Srpske postoji zakonodavna aktivnost i da je upućen i usvojen čitav niz zakonskih rješenja, da su neki zakoni u pripremi i biće upućeni pred Vladu Srpske, dok su neki zakoni već u formi nacrta.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da je Vlada FBiH pretvorila Reformsku agendu u Akcioni plan od 51 tačke od kojih je 10 realizovano u Parlamentu FBiH i postalo funkcionalno.

Novalić je na konferenciji za novinare rekao da je još 12 aktivnosti u završnoj fazi, od kojih će najmanje osam proći kroz Parlament FBiH do kraja godine.

"Sve to čini više od trećine, i čak iznad 40 odsto realizovanih stvari iz Reformske agende. To su kraće i na privredni rast efektivnije mjere", naglasio je Novalić.

Premijer FBiH naveo je da su aktivnosti koje su potpuno završene Zakon o radu, Zakon o unutrašnjem platnom prometu, Zakon o privrednim društvima, Zakon o direktnim stranim ulaganjima, izmjene i dopune Zakona o doprinosima, izmjene i dopune Zakona o budžetima, rebalans budžeta, smanjenje izdataka za plate i druge tekuće troškove, uredba o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima i moratorijum na sva zapošljavanja.

"Predstoje nam u narednoj godini mjere koje su znatno duže – socijalno kreditiranje, mjere iz zone poslovnog okruženja, parafiskalni nameti, registracioni sudovi, reforma javne uprave i drugo. Do kraja godine radićemo na reformi penzionog sistema – tri zakona koji će definitivno da usklade sadašnje zakonske norme sa uobičajenim klišeom penzionih sistema u regiji, Evropi i svijetu", rekao je Novalić.

Prema njegovim riječima, radiće se i na stimulisanju zapošljavanja kroz potpuno finansiranje zapošljavanja, odnosno subvencionisanje.

"Unutar procenta od 27 odsto nezaposlenih 67 odsto je mladih i po tome smo neslavni prvaci u Evropi", naveo je Novalić.

On je naglasio i da se podrazumijeva i reforma socilane zaštite i strateški pristup.

"Velika socijalna davanja ne idu prema onima koji to zaslužuju i to je dugoročan posao", naglasio je Novalić.

Prema njegovim riječima, u okviru reforme u javnim preduzećima, koja je teška 452 miliona KM i trebalo pi da počne početkom naredne godine, radi se na zakonu o uvezivanju nedostajućeg radnog staža.

"Do kraja godine Vlada FBiH radiće i na strategiji za upravljanje javnim dugom, na analizi zdravstvenog sektora i modalitetima izmirenja dugova, zakonu o bankama i strategiji borbe protiv korupcije od 2015. do 2019. godine", najavio je Novalić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE